ВСС отне стопанисването на Съдебната палата от Лозан Панов

15:27, 30 апр 20 25 4056 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

След дебати, продължили повече от три часа, Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да отстрани Лозан Панов като стопанин на Съдебната палата в София, считано от 15 юли 2020 г. 

19 от членовете подкрепиха предложението, против него се обявиха само 5. Така Съдебната палата ще бъде дадена за стопанисване на председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

Снимка: БГНЕС

Акцент на деня: За честта на българското правосъдие

До тази проверка се стигна след скандал с видеоклип, заснет в сградата на Съдебната палата. На кадрите се виждат полуголи жени и деца с оръжие, които танцуват на фона на символите на Темида, а посланието на песента е легализиране на марихуаната.

Инспекторатът на ВСС вече започна проверка за накърняване на престижа на съдебната власт заради заснетия клип, а по време на заседанието на Пленума миналата седмица мнозинството във ВСС заяви, че е възмутено от случилото се. Правосъдният министър, председателят на ВАС и по-голямата част от магистратите повдигнаха въпроса за смяна на стопанина на Съдебната палата, а Лозан Панов заподозря, че става въпрос за предварително режисиран сценарий.

Днес Панов оповести, че проверката на ВКС по случая е приключила и продукцията трябва да доплати още 2527 лв. към вече платените 800 лв. за наем на сградата. Той посочи, че секретарят на ВКС е отговорен за подписване на договора, а продуцентът недобросъвестно не е предупредил, че ще снима такова видео.

По думите му охраната на съдебната власт, която е на подчинение на правосъдния министър, е допуснала груби нарушения като е позволила да влязат повече хора от разрешеното и то в части от сградата, за които няма разрешение.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че за пореден път Лозан Панов се опитва да избяга от отговорност. "Това е болшевизъм от чист вид, г-н Панов не е виновен дори когато греши“, коменитра той. "Втора седмица се занимаваме с елементарен казус, когато в страната умират хора. Да не се излагаме като спасяваме статуквото в лицето на Лозан Панов. Не може той да продължава да бъде стопанин на Съдебната палата. Панов има проблем и с работното време. Трябва човек, който няма да има такъв проблем", добави Гешев.

"Г-н Панов, ако сте мъж, моля ви, запазете институцията и си подайте оставката. За една бълха, да изгорим не юргана, а къщата, една институция, която винаги е била начело на съдебната власт", обърна се съдия Севдалин Мавров към председателя на ВКС. Още преди седмица той заяви, че ако е на мястото на Панов ще подаде оставка.

Съдия Атанаска Дишева и този път защити Лозан Панов и заяви: "Колеги, това ми прилича на една генерална репетиция на едно друго производство". Тя призова Панов да не подава оставака за доборото на съда

От своя страна представляващият ВСС Боян Магдалинчев каза, че в съдебната палата да искаш да се разпространява и да се приема дрогата, в сградата, в която се разглеждат стотици дела в обратната посока е неприемливо.

Дебатът провокира министъра на правосъдието Данаил Кирилов да се включи извънредно в онлайн заседанието, защото той нямаше такова намерение. Кирилов определи доклада на Панов като недостоен, а прокарването на фактическа манипулация от върховни съдии е недопустима. Министърът заяви, че договорът е между страните които са го сключили и няма нищо общо с правосъдния министър или ГДО и на тях не им е вменено в него да правят проверки.

„Означава ли, че Лозан Панов като идва на работа да наредя да го проверяват за наркотични вещества или алкохол?“, поита още Кирилов в отговор на твърдението на Панов, че охранителите е трябвало да направят такава проверка.

Правосъдният министър бе категоричен, че не приема в случая да се въвлича трета страна, която няма никакво отношение. „Не ми преписвайте роля каквато нямам и отношение каквото нямам. Не ми приписвайте предложения каквито не съм направил. Старах се да стоя дистанциран и да стоя до фактите“, заключи министър Кирилов. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама