Какво направи Столична община за подобряване на въздуха?

13:52, 30 апр 20 / София 25 3132 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Столичният общински съвет прие годишния отчет за качеството на атмосферния въздух.  

През миналата година общината е започнала да разработва нова програма за въздуха за периода 2021 – 2026 г. До момента по нея са изразходени 33 хил. лева. До юни трябва да бъде представен първият вариант на програмата с конкретни мерки, гарантиращи подобряване на качеството на атмосферния въздух.

Сега действащата програма за въздуха включва над 100 мерки. Сред тях са подмяната на старите отоплителни уреди на общо 20 000 домакинства в следващите три години и монтирането на 2 000 филтъра на комините на жилищни сгради в районите "Слатина" и "Красна поляна".

Снимка: БГНЕС

Столична община изпълнява план за действие срещу източниците на вредни емисии – битово отопление и транспорт. Изготвен е план за миене и почистване на улици и предоставяне на информация на гражданите за състоянието на въздуха.

Изпълнени са мерки за енергийна ефективност. Реновирани са 19 общински сгради, 15 училища и детски градини. От районните администрации са изготвени инвестиционни проекти за внедряване на енергоспестяващи мерки в детските градини и училищата. За целта са използвани бюджетни средства в размер на 79 хил.  

София е спечелила 44 млн. лева по Оперативна програма „Околна среда“ за мерки срещу мръсния въздух. Това е вторият проект по програмата за инвестиции срещу запрашаването на въздуха от печките на дърва и въглища.

По предложение на кмета Йорданка Фандъкова в края на миналата година горенето на отпадъци се криминализира. Мотивите за това бяха, че не трафикът е в основата на значителните превишения на замърсяването на въздуха, а отоплението с твърдо битово гориво и горенето на отпадъците.

Снимка: БГНЕС

Поставени са 22 сензорни станции за измерване стойностите на въздуха. Те проследяват в реално време основните замърсители като финни прахови частици, азотен диоксид, серен диоксид, въглероден окис, температура, влажност и налягане.

Общината прие нов механизъм за действие в дните с превишение на замърсяването – въвеждане на зелен билет и безплатно използване на буферни паркинги. 

При приемането на доклада от „Демократична България“ изтъкнаха, че в него липсват резултатите от реализирането на програмите. Според тях годишният отчет е подигравка към столичани, защото в крайна сметка всички виждат какво е замърсяването на въздуха. Общинските съветници изтъкнаха негативните класации, в които София често попада в челните места по показател мръсен въздух.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама