Н.В. Цар Симеон II дари на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД 50 000 лева

14:10, 30 апр 20 25 2530 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Н.В. Цар Симеон II дари на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД 50 000 лева, благодарение на които спешната болница купи изключително иновативен и важен апарат за изследване на COVID-19.


Апаратът "chemagic Preptio" извършва автоматизирана екстракция на ДНК с магнитни частици.

Този апарат реализира бързо и качествено изолиране на вирусни нуклеинови киселини, обхващайки широк спектър проби, в това число и COVID-19. В комбинация с китовете за екстракция Prepito осигурява бърза подготовка на 12 проби от пациенти за последващ realtime PCR анализ, съобщиха от болничното заведение.

С иновативната си технология и надежна работа chemagic Prepito гарантира сигурно и безопасно изолиране на пробите като значително улеснява и ускорява работата на лабораторните специалисти за realtime PCR диатностика.

Този апарат е чудесно допълниение към специализираната апаратура на новата COVID-лаборатория, която създаде "Приогов".

В сметката на здравното министерство: над 1,5 млн. лева от заплатите на депутати и министри


"Благодарение на това дарение "Пирогов" ще има въможност още по-бързо и по-прецизно да провежда realtime PCR диагностика. След фокуса върху COVId-19, апаратурата ще продължи да ни бъде много полезна за изследване на всякакви видове вирусни инфекции. Изключително благодарни сме на Н.В. Симеон II за високохуманния жест на дарителство. ", посочи изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама