Теменужка Петкова: Цената на тока не е политическо решение

09:42, 01 май 20 / Политика 25 2901 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Регулаторът е независим, а цената на тока не е политическо решение, това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Решението се взима от регулаторния орган, който работи по специални правила и изисквания, съобразени с тези на европейските регулатори. Не може да има никакво вмешателство на изпълнителната власт”, посочи тя по повод искането на ЧЕЗ за увеличение на нощната тарифа със 70%.

Срокът за плащане на сметките за ток се удължава на 30 дни

Енергийният министър коментира позицията на ЕРП-то, че предложените от дружеството цени за увеличение на нощната тарифа са изготвени в съответствие с действащата нормативна уредба и регулаторните принципи.

„Именно тук е мястото на регулатора, който на база своите законови компетентности и възможности, ще направи анализ, за да установи дали това, което електроразпределителното дружество е посочило в своето заявление, е реално или обективно. КЕВР е този, който ще вземе финалното решение”, заяви тя.

Министърът обясни и на какво се дължат по-високите сметки за топлинна енергия през март. „До края на месеца действаха старите цени за природния газ. Беше приет специален закон, който е в сила от миналата седмица. Към настоящия момент КЕВР прави преизчисление на цените от август 2019 до 31 март 2020 г. На база тези нови ценови решения, с които регулаторът ще излезе, ще се направи преизчисление и ще се определи новата цена. Всеки един потребител ще получи разликата между старата цена и новата до 31 март включително”, допълни тя.

Как ще се отрази на сметките 70% скок на цената на нощния ток?

Никой обаче не трябва да смята, че от сметката за топлинна енергия ще бъдат приспаднати 40%, посочи Петкова. „Това, което ще се получи, ще бъде на база на изчисленията, които топлинните счетоводители и топлофикационните дружества ще направят”.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи новата цена до 30 дни. От КЕВР са обявили, че срокът ще бъде съкратен значително.

„Нашето желание е до края на май или до началото на юни процесът по връщане на сумите да бъде финализиран. „Булгаргаз” да е превел сумите на съответните топлофикационни и газоразпределителни дружества, да е възстановил парите на българския бизнес, за да приключим максимално бързо целия този процес”, заключи министърът на енергетиката.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама