Един загинал и петима изчезнали след катастрофата с канадския хеликоптер в Гърция

10:52, 01 май 20 / Свят 25 2410 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Един човек е загинал, а петима са безследно изчезнали, след като канадски военен хеликоптер се разби в Йонийско море по време на учение на НАТО, заяви канадският премиер Джъстин Трюдо, предава БГНЕС. 

Откритото тяло е на 23-годишната Абигейл Каубро. Министърът на отбраната на Канада Харджит Саджан заяви, че записите за данните на полета са възстановени, но причината за катастрофата все още се разследва.

Откриха отломки от изчезналия канадски хеликоптер

В издирвателните операции на петимата изчезнали участват много държави от НАТО, пише „Катимерини“. Първоначално се предполагаше, че военните са получили 28 хеликоптера „Циклон“ от производителя „Сикорски“ (Sikorsky) през ноември 2008 г., но първият хеликоптер е доставен едва през юни 2015 г., при това с липсващо важно оборудване и софтуер. Оказа се, че той е подходящ само за обучение.

От компания „Локхийд Мартин“, собственик на „Сикорски“ заявиха, че изпращат следовател, който да съдейства на канадските военни.

Хеликоптер на канадските военновъздушни сили, участвал в операция на НАТО за наблюдение, с шестима души на борда, изчезна в международните води между Гърция и Италия. От военното командване на НАТО в Монс потвърдиха информацията и заявиха, че е в ход операция по издирването.

По първоначални данни, хеликоптерът се е намирал извън зоната за контрол на Гърция, „на 50 морски мили от гръцкия остров Кефалония и е участвал в операция за наблюдение на района“, осъществявана от силите на Северноатлантическия алианс.

Хеликоптерът, модел Сикорски CH-124, според източник от гръцкото министерство на отбраната, е принадлежал на канадската фрегата „Фредериктон“, от която е излетял за патрул Вчера гръцки военни източници съобщиха, че отломки от хеликоптера са открити във водите на Йонийско море между Гърция и Италия. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама