Отварят природните паркове и планините за разходки

14:41, 01 май 20 25 4653 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Отпада забраната за посещения на национални и природни паркове и планини със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. 

Той възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

Отмениха задължителното носене на маски на открито

В социалните мрежи кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че от 3 май, неделя, природен парк „Витоша“ ще бъде отворен за разходка. 

Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11 и 14 ч тези пътища ще се затварят за автомобили.

На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички. За да не се допуска събирането на много хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка имам готовност да се възстанови движението на градските автобусни линии до Витоша.

Щабът обмисля постепенно отпускане на мерките

"При разходка в планината спазвайте дистанция от минимум 2,5 м. При разговори с други хора, поставяйте маска или шал", призова Фандъкова. Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.

"В неделя ще премахнем лентите в големите паркове, но моля гражданите да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в парковете". Остават в сила и забраните за сядане на пейките и за използване на детските и спортни съоръжения.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама