Първи починал лекар с COVID-19 у нас

15:02, 02 май 20 25 6563 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

1 588 станаха потвърдените случаи на COVID-19 у нас. Новите случаи са 47. Има нова област на заразата и това е Разград.

За послединте 24 часа са починали четирима души. Един от тях е лекар от МБАЛ-Сливен.

"Един смъртен случай в Смолян. Мъж на 64 години с придружаващи заболявания. Има два случая от МБАЛ - Сливен - мъж на 65 години и първи случай на починал колега лекар на 43 години", каза секретарят на щаба доц. Димо Димов. 

В УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив е починал 64-годишен мъж. Пациентът е страдал от хронична обструктивна белодробна болест. Прекарал е и инсулт. В областната болница в Сливен е починал мъж на 65 г., който е бил с онкологично заболяване. 

По-късно през деня от РЗИ Благоевград потвърдиха за 68-годшен мъж с коронавирусна инфекция, който е починал днес в МБАЛ - Благоевград.

1555 достигнаха заразените с COVID-19 у нас

От днес Националния оперативен щаб спира да дава ежедневните си брифинги. Информацията ще бъде представяна под формата на съобщения от доц. Димо Димов.  

Мотивите за спирането на редовните брифинги е, че българското обществото вече е добре информирано за пандемията от коронавирус, а иима гласове на критика, според които брифингите нанасят повече вреда отколкото полза.

"Три сценария разглежда световната общност във връзка с коронавируса", каза доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб. 

Като първи сценарий се разглежда 7 малки нови вълни последователно в рамките на две години. Втори сценарий е по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г. и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 г.

Третият сценарий е бавно изгаряне на причинителя, отделни случаи без ясен вълнов модел.

"Независимо от сценариите, като цяло очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавируса. Страните трябва да се адаптират и да вземат мерки, за да се намери баланс на противоепидемичните мерки и възстановяване на живота. Следваме тенденцията на поетапно либерализиране на мерките, като ще се анализират в следващите дни мерките дават ли ефект позитивен или негативен, и ще има или последващо възвръщане към част от мерките или разхлабване", добави още доц. Димов. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама