Падна ли извънредното положение, а ние не разбрахме

14:00, 02 май 20 25 4245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След почти два месеца на изолация и забрана да излизаме, освен до магазин и аптека,  разходката в парковете беше разрешена в началото на седмицата. Това важи за деца с родители, бременни жени, спортуващи и собственици на кучета. Разходките трябва да стават по определени маршрути. 

Отварят природните паркове и планините за разходки

Родителите с деца и бременните жени могат да използват парковете между 9:30 и 18:30 часа, а единично спортуващи и собственици на кучета – до 9:30 и след 18:30 часа. Задължително е спазването на дистанция от минимум 2,5 м.

Но падна ли извънредното положение, а ние не разбрахме?

Проверка на TOPNOVINI.BG показва, че парковете в София са пълни с хора, на места лентите са скъсани. Изглежда, че след строгите мерки на правителството, нещата тръгват към разпускане и произвол.

 

Снимки: Topnovini.bg

Сега всичко е в ръцете на гражданите, на тяхната съвест и отговорност. Ще видим дали те ще са достатъчни, за да не се разпространи заразата.

Отмениха задължителното носене на маски на открито

Обмисля се и отпадането на КПП-тата. Но въпреки, че все още не е отпаднала забраната да се пътува извън областните градове и ограниченията, и днес хиляди напускат София. Причините за пътуването трябва да са основателни, но все повече хора подават неверни данни в декларациите и се опитват да преминат през контролните пунктове

Щабът обмисля постепенно отпускане на мерките

Припомняме, че от днес носене на предпазни маски на открито не е задължително. Остава задължителното обаче носенето на маски на закрити обществени места, като магазини и аптеки. Всички граждани са длъжни и да спазват изискването за социална дистанция.

От неделя пък се премахват лентите в големите паркове в София.

Хората в града обаче ще трябва да спазват еднопосочното движение и правила за разходка. Остава забраната за сядане на пейките и използването на детските и спортни съоръжения.

От неделя и природен парк „Витоша“ ще бъде отворен за разходки. Те също ще са строго регламентирани. Между 11 и 14 часа ще са затворени за автомобили пътищата от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите.

За Витоша също остава забранено сядането на пейки и беседки. Хижите не работят.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама