Ева Майдел: Зависимостта на Европа от Китай трябва да бъде намалена

19:00, 03 май 20 / Политика 25 2837 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Зависимостта на Европа от Китай трябва да бъде намалена и да направим така, че да имаме един буфер от запаси в ЕС – на медицински материали, на медикаменти, на стоки, преди да предприемем последващи действия. Това каза пред bTV Ева Майдел, която е част от ЕНП, най-голямата парламентарна фракция в Европарламента.

В какво по-точно службата за външно действие обвинява Китай?

Аз смятам, че към момента за абсолютно всички европейски институции и до голяма част за европейските граждани е ясно, че Китай се опитва да намали до някаква степен своята вина за разпространение на вируса. Дори, по-конкретно се опитва да направи така, че да стане основна държава, която да има принос в борбата с него. Точно за това, още преди един месец самата аз публикувах статия, в която ясно казвам, че Русия и Китай произвеждат своята версия на случващото се и това няма нищо общо с реалността, която се случва в Европа.

Тази тяхна версия е насочена да раздели държавите членки в ЕС. Тяхната версия, която те се опитват да направят по-явна чрез различни видове пропаганда и дезинформация, никъде не споменават помощта между държавите членки, никъде не говорят за това, че Германия често взема френски пациенти, никъде не говорят за това, че румънски доктори отидоха в Северна Италия.

Не говорят за това, че България шие предпазни облекла за Австрия. Единственото, което виждаме в тяхната пропаганда са един или два самолета, които са пристигнали в Италия с помощите. Така че аз смятам, че това, което пише в доклада, вече е абсолютно ясно за абсолютно всички европейски граждани, но със сигурност за институциите, така, че не е нещо ново непременно.


Снимка: ГЕРБ / ЕНП

Вие лично имате ли съмнение, че този доклад е олекотен, че службата на господин Борел се е поддала на китайски натиск, за да премахне някои от най-острите заключения срещу Китай в този доклад?

Първо трябва да кажем, че това звено за дезинформация, което е част от т.нар. външно министерство на ЕС, има много важна роля. Нейната роля всъщност е ЕС да не става цел на координирани информационни атаки и да може да ги предвижда тези неща, да ги описва, да ни информира. За мен случая с Китай и Русия в тази пандемия е изключително ясен и точно затова, тук, в момента е много важно ние да си отговорим на малко по-големия въпрос – Какво правим оттук нататък с Китай, какви ще бъдат нашите взаимоотношения. Влиянието на Китай е изключително голямо и нашето взаимодействие с Китай в определени сфери. Ако искаме Китай да бъде наш партньор в определени сфери – как ще продължим работа с тях, и това са важните въпроси в момента пред ЕС, на които ние трябва да си отговорим и по които трябва да работим и дебатираме.

Австралия, САЩ, Германия поискаха разследване за началото на епидемията от COVID-19 в Китай. Франция допълни, че има много неизвестни в момента. Как Брюксел трябва да стигне до истината, при положение, че Европа е много зависима от китайското производство?

Смятам, че едва ли ще знаем всички детайли, независимо дали те са поискани от Брюксел, Берлин или Вашингтон, просто защото Китай не иска да допусне това. Но вече в крайна сметка имаме информация, че Китай е знаел много по-рано и не е реагирал. Имаме и подозрения, които са обосновани, че са прикривали истински цифри за заразата. Точно затова, както и вие споменахте, истинският въпрос е за зависимостта, която имаме с Китай. Тя трябва да бъде намалена, а Европа трябва да изработи много ясна стратегия. Трябва да анализираме кои са секторите, в които искаме да си върнем автономност в Европа.

Искаме да направим така, че тези сектори да произвеждат в по-голяма близост до Европа, например в Западните Балкани или защо не на територията на ЕС. Но като първа стъпка дори, по-важно, това, което трябва да направим е да направим така, че да имаме един буфер от запаси в ЕС – на медицински материали, на медикаменти, на стоки, преди да предприемем последващи действия, но това е истински важният въпрос в момента, по който смятам, че вече няма човек, който да не е осъзнал неговата важност и че трябва да имаме много бързи и навременни действия в следващите няколко месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама