Намаляват осъдените пияни и дрогирани шофьори по време на извънредното положение

11:47, 04 май 20 25 2064 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 2017-та година до сега, средно годишно биват осъждани около 50 шофьори, които са причинили тежка телесна повреда или смърт на пътя в следствие на употреба на алкохол, наркотици или други опиати. Това зави министърът на правосъдието Данаил Кирилов в отговор на парламентарен въпрос, предава БГНЕС.

Статистиката на правосъдното министерство показва, че за 2017 г. общо 49 души са осъдени на ефективен затвор заради причиняване на смърт или тежка телесна повреда заради управление на автомобил в нетрезво или дрогирано състояние.

През 2018 г. за същото престъпление са осъдени 59 лица, а през 2019 г. – 57.

272 катастрофи с пияни и дрогирани шофьори от началото на годината

От януари до края на април 2020 има осъдени 9 души за шофиране в нетрезво състояние или под въздействието на наркотични вещества, при което е причинена смърт или тежка телесна повреда.

Присъдите им са различни, като Наказателният кодекс не прави разлика между това дали водачът е карал след употреба на алкохол, или на опияняващи вещества.

Всички осъдени са по чл. 343 от Наказателния кодекс, ал. 3, буква „а“ и „б“, които гласят, че „Ако деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози или от него е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има необходимата правоспособност, или на пешеходна пътека наказанието е: при тежка или средна телесна повреда - лишаване от свобода от една до шест години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от две до десет години; при смърт - лишаване от свобода от три до петнадесет години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от пет до двадесет години“.

Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов, който отговаря на същия депутатски въпрос, през 2017 общо регистрираните пътно-транспортни инциденти с участието на водачи, употребили алкохол и упойващи вещества, е 1166. От тях 54 водачи са дали положителен полеви тест за наркотици или техни аналози, като в 20 случая произшествието е било особено тежко, тоест има загинали един или повече човека.

През 2018 г. са хванати 1091 водачи, причинили ПТП след употреба на алкохол, като при 65 от тях полевият тест за наркотици е бил положителен. 18 от тях са причинили смърт на пътя, тоест са били виновници за тежък инцидент със загинали.

През 2019 г. инцидентите с пияни шофьори на пътя са били 862, като 49 от водачите са били под въздействието на наркотици, а 14 от тях са причинили смърт на пътя.

За първите четири месеца на тази година – от началото на януари до края на април 252 пияни шофьори са били виновни за инцидент на пътя, като 20 от тях са употребили наркотици, а 10 от тях са причинили катастрофа със смърт на пътя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама