Големите въпросителни след смъртта на двама лекари

13:30, 04 май 20 25 3084 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Двама лекари у нас загубиха живота си след заразяване с коронавирус. На фона на общата статистика в страната, а и по света това изглежда пренебрежимо малка цифра, но зад подобна статистика всъщност стоят човешки съдби и трагедии.

Макар и обединени под общия знаменател "Covid-19", двата случая са доста различни. Освен това пораждат някои доста сериозни въпроси за начина, по който се опитваме да се справим със заразата.

Снимка: CanstockPhoto

Първият случай е от Сливен. 43-годишната д-р Илиана Иванова стана първото медицинско лице у нас, починало от коронавирус. Информацията за обстоятелствата около нейното заразяване са оскъдни - смята се, че това е станало от пациент в инфекциозното отделение на многопрофилната болница в Сливен, където е работела.

През последните десет дни лекарката се почувствала зле и се изолирала в дома си. Когато състоянието й се влошило, потърсила помощ в болницата, но много бързо е развила усложнения и не е успяла да се пребори с болестта. Днес вече е ясно, че с положителни проби за коронавирус са всички от семейството на д-р Иванова.

Възникват няколко въпроса! Първият е тестват ли се у нас медиците на първа линия за коронавирус и колко често? След като в средата на миналия месец стана ясно, че у нас започва масово тестване за коронавирус, човек би предположил, че първо, а и постоянно от тази възможност трябва да се възползват онези, които са на първа линия в борбата с болестта - лекарите. Защо д-р Иванова се е самоизолирала за 10 дни, а не е била тествана за вируса, веднага щом се е усъмнила? Нямаше ли това да увеличи шансовете й да оцелее?

Снимка: CanstockPhoto

Вторият въпрос е свързан със защитните мерки за медиците у нас. Грубите сметки показват, че д-р Иванова се е заразила с коронавирус около средата на месец април, близо месец след въвеждането на извънредно положение у нас. Точно по същото време премиерът Борисов ясно заяви, че "държавата е обезпечена с дезинфектанти и защитни облекла, ще си направим и сигурни запаси, ще помагаме и на другите". Ако липсата на защитни облекла и маски не е причината за заразяването, какво е тогава?

Днес здравният министър Кирил Ананиев заяви, че в лечебните заведения ще бъдат въведени още защитни мерки. Защо чак сега? Не беше ли нормално именно в интензивните отделения да има железни мерки. Ще въведем още противоепидемични мерки в болниците, свързани с профилактика, сигурно предпазно облекло, хигиена, за да предпазим медиците от коронавируса", коментира днес той. Не е ли всичко от това в сила още от въвеждането на извънредно положение?

Снимка: CanstockPhoto

Вторият починал медик в България е д-р Нели Пандова, работила в Центъра за спешна медицинска помощ в Александровска болница. Тя е сред първите заболели медици у нас и е изписана от Окръжна болница след две отрицателни проби. В събота обаче състоянието й силно се е влошило и е отишла в спешното отделение на Александровска болница, където е починала.

Този случай поставя други, не по-малко важни въпроси. Първият е - дали двете отрицателни проби за коронавирус са достатъчно основание да се смята, че пациентите са излекувани от Covid-19? Ако отговорът е "Да", то тогава коректно ли е да се смята, че д-р Пандова е жертва на коронавируса? Ако отговорът е "Не" не трябва ли да се преразгледат данните за мащабите на болестта, които се съобщават всяка сутрин?

Снимка: CanstockPhoto

Тези два случая повдигат още една група въпроси, свързани с разхлабването на мерките у нас, а именно - Правилно ли е решението за отмяна на голяма част от ограничителните мерки и може ли здравната ни система да се справи с последствията?

Болницата в Сливен преустанови приема на пациенти с Covid-19 заради липса на персонал в инфекциозното отделение. Медици от Бургас искат оставката на здравния министър заради обещаната, но неизплатена помощ от 1000 лв. за усилията им в борбата с болестта. При толкова много неизвестни дали връщането към нормалния ритъм на живот няма ли да постави в риск именно медиците, които са на първа линия?

Ще може ли здравната ни системата да се справи с това предизвикателство и кой ще е виновен, ако това не се случи?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама