Акцент на деня: Европа на две скорости...или как този път Изтокът изпреварва Запада

17:30, 04 май 20 25 4104 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

С над 1,5 милиона заразени Европа е най-засегнатият от новия коронавирус континент. Старият континент бе залят от вирусната вълна и даде повече от 140 хил. жертви. Най-потърпевши се оказаха страните от Западна Европа - Италия, Великобритания, Испания и Франция. В последните дни обаче са наблюдава известно забавяне на болестта - има спад в броя на новите случаи и шанс за глътка въздух.

Преодоляването на първата вълна на Covid-19 вдъхва на мнозина надежда, че много скоро ще се завърнем към обичайния си ритъм на живот и работа. Вирусът обаче не е изчезнал и идеята, че в кратки срокове всичко ще се върне по старому е по-скоро оптимистична, отколкото реалистична.

Въпреки това голяма част от страните на Стария континент вече разхлабват мерките. Интересното в случая е, че това се случва "на две скорости". Преживели ужаса от срещата очи в очи с Covid-19, страните от Запада пристъпват с известна плахост и предпазливост, докато "пощадените" и по-леко засегнати държави от Изтока се втурват с голям ентусиазъм към свалянето на ограниченията.

Снимка: БГНЕС

От днес в редица европейски страни започва постепенно вдигане на ограниченията. След два месеца на пълна изолация, италианците най-после ще могат да се отдалечават на повече от 200 метра от дома си и да се виждат с близки и роднини.

На запад тепърва ресторанти и кафенета отварят за доставки по домовете, а фризьорски салони приемат клиенти с предварително записан час, малки търговски обекти отварят врати. Постепенно падат ограничения за паркове и културни обекти, но се запазва изискването за социална дистанция. В сила остава изискването за носене на маска в градския транспорт и в магазините.

На изток се действа с по-голям размах и ограниченията падат по-бързо - редица страни отварят парковете и заведенията на открито. Отпада и забраната за спортуване на открито, а обществените басейни подновяват дейността си. До дни ще бъде отменено извънредното положение в Сърбия и Румъния, очаква се и у нас това да се случи скоро.

Снимка: БГНЕС

В България от няколко дни носенето на маска на открито не е задължително, но изискването в магазини и обществения транспорт остава. Свободен е достъпът до парковете, както и до планините. Разрешено е спортуването на открито, както и посещението на плувни басейни. Заведенията на открито ще могат да работят отново при спазване на дистанция между клиентите, строги мерки за дезинфекция и защита на персонала. Възстановена е и дейността на автошколите. Очаква се след Гергьовден мерките да се облекчат още и да отпаднат ограниченията за пътуване извън областните градове.

Проява на разум ли е това или на безразсъдство - тепърва ще разберем. Това зависи от сценария, по който болестта ще се развие оттук нататък. Сценарий 1 предвижда повтарящи се малки вълни, които ще намаляват през 2021 г. Според Сценарий 2 ни очаква по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г. Сценарий 3 предполага т. нар. бавно изгаряне на причинителя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама