България е сред петте страни в ЕС с ненамаляващ брой на заразените

16:35, 04 май 20 25 2343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пет държави членки на Европейския съюз все още не са преминали пика на заразените с COVID-19, като България се отличава като единствената, която продължава да отчита видимо увеличаване на случаите.

Другите държави от списъка са: Румъния, Полша, Швеция и Великобритания, но при тях се наблюдава стабилизиране на броя на новозаразените с коронавирус през последните две седмици.

В Румъния преминават от извънредно положение в "състояние на тревога"

Това заяви днес пред комисия в Европейския парламент Андреа Амон, директор на Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията (ECDC). Организацията следи всичките 27 държави от ЕС плюс Великобритания, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Във видеоконферентната връзка след уточнението за петте страни Амон заяви, че "към събота, изглежда, първоначалната вълна от разпространяване в Европа е преминала пика си" и че в 22 страни има "значително намаляване" на случаите, предава Дневник.

Данните към 23 април показват, че за сравнение от преди две седмици, мерките за социално изолиране и призивите хората да останат по домовете си са намалили с 45% предаване и случаите на коронавирус. Въпреки това, Амон предупреди, че честотата им все още е висока и „не бива да сваляме гарда“.

"Това е маратон, а не спринт. Той няма да приключи скоро и трябва да сме подготвени за това психически", каза още директорът, цитирана от италианската агенция АНСА. Един от най-належащите въпроси, допълни тя, е да се изясни със сигурност дали наличието на антитела у вече заразени автоматично означава, че те са изградили имунитет срещу COVID-19.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама