Няма да удължават извънредното положение

19:23, 04 май 20 / Политика 25 4165 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Извънредното положение няма да бъде удължавано. Правителството преминава към действия за постепенно възстановяване на социално- икономическия живот. Това стана ясно на брифинг след извънредно заседание на Министерски съвет, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Измененията в Закона за здравето вече са готови. Утре предстои внасянето им в Народното събрание. С тях ще се дадат допълнителни правомощия на здравния министър и на държавния здравен инспектор.

Финансовият министър Владислав Горанов изрази надежда гласуването да мине преди края на извънредното положение, а именно 13 май. Той обяви, че мерките са "приемливи" и за коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението.

През Преходни и заключителни разпоредби ще се измени и извънредният закон. Така ще продължи действието на някои от мерките, които в момента се прилагат, за срок до 2 месеца след изтичането на извънредното положение.

Какво предлага правителството?

Мярката „60/40“ да продължи да действа до 30 юни. В края на 4 и 10 клас да не се провежда национално външно оценяване, а приемът им в по- горен клас да става на база на окончателните оценки по учебните предмети.

След 13 май съдебната система да заработи изцяло. Ограничения да останат само за частните съдебни изпълнители, които няма да могат да налагат запори и принудителни мерки за събиране на задължения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама