Общините искат помощ от държавата заради финансовите щети от Covid-19

13:38, 05 май 20 25 2452 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Държавата да подпомогне общините, които вече изпадат в тежко финансово състояние заради значително намалелите приходи след въвеждането на извънредното положение и ограничителните мерки. За това ще настояват от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), което от днес започва онлайн разговори с лидерите на парламентарно представените партии.

Над 150 общински служители в Кюстендил остават без работа

„Авансово да ни бъде преведена целевото субсидия, да бъде дадена възможност да ползваме безлихвени кредити, така както се предлага на бизнеса. Средства по определени направления, които на този етап стоят „замразени“ в общинските бюджети биха могли да се раздвижат и да се използват в тези тежки периоди“. Това обясни заместник-председателят на управителния съвет на сдружението и кмет на Троян Донка Михайлова пред БНР.

Общините настояват и за промени при отпускането на средства от някои оперативни програми, тъй като по думите на Михайлова над 150 общини не могат да се възползват от тези средства.

Снимка: CanstockPhoto

От НСОРБ разговаряха днес с ръководството на парламентарнат група на БСП. Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрви кметовете, които  предприеха спешни мерки с грижа за хората от общините им. Тя обяви, че общините имат подкрепата на партията, която ще направи втори опит да внесе в парламента предложение за увеличаване на средствата от държавния бюджет към общините с 10 %.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама