В „Пирогов“ вече има хирурзи с коронавирус

12:40, 05 май 20 25 2480 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Премиерът Бойко Борисов посети УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Направи обиколка на обновени отделения и благодари на лекарите и специалистите, които работят в лечебното заведение. Борисов се поинтересува дали всички имат защитни облекла и обяви, че ще се изработват и престилки за медиците.

Удостояват посмъртно двете починали лекарки от COVID-19

Пирогов“ вече разполага с ядрено-магнитен резонанс, който може да прави всякакви изследвания, включително на сърце. Той е на стойност 2,5 милиона лева, отпуснати от правителството през декември 2019 г.

„Могат да се изследват деца, малформации и пороци- всичко, което е на новородените. Допълнително е купен и специален анестезиологичен апарат, който е за магнитна среда. В него няма никакъв метал, така че да могат да се правят изследвания с обща анестезия, особено за малките деца това е задължително“, обясни директорът на „Пирогов“ проф. д -р Асен Балтов.

По-добро има ли?“, попита Борисов. „На този етап мисля, че нашият е най-добре окомплектован с възможности, каквито няма на другите места“, заяви доц. Камелия Генова, която е началник на ядрено- магнитния резонанс.

В „Пирогов“ досега не е имало ядрено- магнитен резонанс. Само за месец през резонанса са минали над 360 пациенти. Малка част от тях са с коронавирус, защото на тях се прави скенер.

В лечебното заведение заразените с вируса медици са 48, на фона на 2300 работещи. Асен Балтов съобщи, че за съжаление вече има и 28 заразени медици от Хирургичното отделение, 7 от тях са хирурзи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама