Чаят – тайната на безсмъртието

21:40, 05 май 20 / Любопитно 25 3684 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Китай и други страни от Изтока чаят се смята за лечебна напитка. Използват го основно за поддържане на тонуса, подобряване на настроението и за профилактика срещу различни болести, включително рак. Разбира се, за всичко това си има основания, при това потвърдени от науката, пише РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Изгубените предци

Днес чаят е най-популярната напитка в света след водата. Смята се, че употребата му като лекарство и стимулиращо средство е започнала в Китай преди 3 500 – 4 000 години, а до II век пр.н.е. традицията да се пие чай е била разпространена из цяла Централна азия. Чаят, заедно с коприната и порцелана, е бил една от основните стоки, превозвани по Пътя на коприната.

Всеки един чай – черен, зелен, бял, жълт оолонг или Пу Ер, се приготвя от изсушените листа на едно и също растение Camellia sinensis. Тайната на произхода на чая се състои в това, че всички известни представители на този вид са културни растения и досега не са открити диворастящи негови аналози.

Учените разделят чая на три основни вида: китайски от Южен Китай и два индийски от китайската провинция Юннан и от региона Асам в Индия.

От какво се състои чаят

Освен приятен вкус и аромат, напитката има много целебни свойства, благодарение на биологичния ефект на вторичните метаболити, които се образуват в чаените листа. Тези химически вещества помагат на растението да оживее, а както станало ясно, някои от тях са много полезни за човешкия организъм – предимно кофеинът, катехините и L-теанинът.

Както е добре известно, кофеинът е силен психостимулатор, който се използва срещу главоболие, за увеличаване на умствената и физическата работоспособност, против безсъние и сепресия и като стимулатор за подобряване на дишането и сърдечната дейност. Най-много кофеин се съдържа в черния чай, а най-малко в оолонга. Малки количества кофеин има в зеления и белия чай.

Катехините са полифенолни съединения – силни антиоксиданти, които помагах на растенията да се справят с окислителния стрес. В човешкия организъм те неутрализират действието на свободните радикали, способни да разрушат клетките. Голямо количество катехини има в зеления и в белия чай и именно те придават горчивия вкус на напитката.

L-теанинът е натурална аминокиселина, подобна по молекулярен строеж на глутамина. Това вещество има успокояващ ефект и действа като стимулатор на мозъчната дейност, подобрява когнитивните функции, намалява депресията и подобрява настроението. Особено ефективен е L-теанинът в комбинация с кофеин.

Предпазва ли от рак зеленият чай

Богатият на Епигалокатехин 3-галат (EGCG) зелен чай има канцерогенни свойства. Това съединение предизвиква раковите клетки да се самоунищожат, като в същото време предпазва съседните здрави тъкани.

EGCG и другите катехини в чая предотвратяват образуването на токсичните антиоксиданти, които стимулират развитието на ракови клетки, и препятстват образуването на кръвоносни съдове, които снабдяват туморите с кислород и хранителни вещества.

Многобройни изследвания с животни са доказали, че екстрактът от зелен чай има много добър профилактичен ефект срещу онкологични заболявания и успешно действа срещу развитието на тумори. За съжаление, такава висока концентрация на катехин е вредна за черния дроб на човека, предупреждават учените.

Как се отразява чаят на нервите

Благодарение на съдържащия се в чая L-теанин, напитката има уникалното свойство едновременно да успокояа и да зарежда с енергия, да неутрализира стреса, без да предизвиква сънливост, а напротив – предизвиква повишаване на вниманието. Съединенията в L-теанина предизвикват невробиологични процеси, които завършват с производството на допамин - „хормона на удовлетворението“ и серотонин - „хормона на щастието“.

Изследване на японски невробиолози установило, че пиенето на 8 чаши зелен чай на ден може да доведе до сваляне на стреса и депресията и до повишаване на самооценката. Хората, учствали в експеримента, показали по-високи резултати на тестовете за концентрация и бързи реакции.

Има данни, че L-теанинът повишава качеството на съня и действа като успокоително средство.

Според китайски учени, продължителната консумация на зелен чай намалява риска от развитие на деменция и Алцхаймер. Хора, които поне веднъж на ден са пили по една чаша зелен чай, на 55-годишна възраст са се справили по-добре със задачи, изискващи запаметяване и обработка на информация, отколкото тези, които изобщо не са пили чай.

Кой живее по-дълго

Освен антиканцерогенните и психотропните си свойства, чаят притежава и множество други полезни качества. Той намалява риска от инсулти и остри сърдечно-съдови заболявания, помага срещу повишено кръвно налягане, намалява нивото на захар в кръвта и просто удължава човешкия живот. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама