Intel придобива Moovit срещу 900 млн. долара

20:00, 05 май 20 / Култура 25 2106 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Днес стана ясно официално, че американската компания за микропроцесори Intel ще бъде новият собственик на израелското навигационно приложение Moovit. Сделката се оценява приблизително на 900 млн. долара, като по-рано през седмицата имаше информация, че сделката ще прехвърли 1 млрд. долара. Основната цел на придобиването на Moovit е подпомагането на Intel  в сферата на градската мобилност, включително в предлагането на услуги като роботаксита, предава Nixanbal.

От Intel твърдят, че Moovit ще остане да функционира както досега, но технологиите и данните, които приложението събира от своите над 800 млн. потребители, ще бъдат генерирани в звеното Mobileye.

Mobileye също е израелска компания, която Intel закупи през 2017 г. за 15.3 млрд. долара, а дейността ѝ е в сферата на автономните превозни средства.

Към днешна дата Moovit се използва от потребителите за навигация в градския транспорт в над 3000 града по света. Когато приложението бъде интегрирано с Mobileye, то ще служи като платформа за поръчка на роботаксита - бизнес, за който Intel прогнозира, че ще достигне $160 милиарда през 2030 г. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама