Български пианист с огромна колекция партитури от непознати произведения

19:19, 05 май 20 / Култура 25 2271 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Известният български пианист Людмил Ангелов е натрупал огромна колекция партитури от непознати или забравени музикални произведения за пиано, но и не само. За тази си страст разказа музикантът в поредицата „Без маски“ на Софийската филхармония, съобщи БГНЕС. В нея известни български музиканти отговарят на живо на въпроси във Фейсбук, давайки възможност на всички да се докоснат до живота и работата на артистите, да научат любопитни неща за тях, да разберат какви са те извън концертния подиум, както и да сверят своите възгледи за музиката и живота с тях.

Открих един океан от музика, за който не знаех, че съществува“, сподели маестрото за страстта си да колекционира ноти. Според него откривателската му дейност му дава различен импулс и посока в творческия му път.


Снимка: CanStockPhoto

Понякога обаче той има и късмета да открие произведения, написани от не съвсем неизвестен автор. Такъв е случаят с руския композитор Николай Капустин, който той определя като едно от големите си открития. „Няколко години по-късно, след като за първи път намерих ноти от този автор, станах инициатор на изпълнения на негови произведения“, разказа още Людмил Ангелов. За него Капусти е уникален композитор, защото се движи „по ръба на острието между класиката и джаза“.

Известният български пианист сподели още пред почитатели, че обича на импровизира докато свири, но засега не се отдава на композиране на музика. Като всеки друг артист, той също е пряко засегнат от световната пандемия от COVID-19, заради която са отложени или отменени всичките му изяви на сцена. Най-силната мотивация за него си остава самата музика. „Първото е най-важно условие е да обичаш това, което правиш. Самата любов към музиката е нашият мотив“, сподели с почитателите си маестрото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама