Тръмп планира да „накаже“ Китай заради коронавируса

20:43, 05 май 20 / Свят 25 3373 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

САЩ планират да „накажат” Китай за пандемията от COVID-19, предаде CNN. Само шест месеца преди президентските избори и сривът в световната икономика заради коронавируса, в Белия дом и сред републиканските съюзници на президента Доналд Тръмп нараства нуждата, Китай да бъде заклеймен заради неспособността му да спре разпространението на болестта още в началото.

Сега се правят усилия да се привлекат чужди съюзници да направят същото. През последните седмици Тръмп, заедно с няколко служители на администрацията, включително държавния секретар Майк Помпео и икономическия съветник на Белия дом Лари Кудлоу, разговаряха с десетки чужди съюзници за начините за колективно справяне с това, което Белият дом определя като намерение на Китай да скрие тежестта на епидемията, твърдят запознати.


Снимка: БГНЕС

Самият президент разшири разговорите си с чуждестранните си колеги през последните три седмици и обсъди отношенията с Китай с десетки чуждестранни лидери, каза запознат с тези разговори от Белия дом. Въпреки че много от традиционните съюзници в САЩ продължават да избягват увеличаване на напрежението с Китай, в разговор с Тръмп някои европейски лидери изразиха загриженост за това как Китай се е справил с кризата, според същия източник.

Сред вариантите за възмездие, които се обсъждат в Белия дом, са налагането на допълнителни мита за китайските стоки и ограничаване на дейностите на китайските телекомуникационни компании. Длъжностни лица подчертаха, че не се очакват предстоящи действия. Сред онези, които настояват президентът да поеме по-твърда линия към Китай, е Джаред Кушнер - съветник на Тръмп и негов зет. Според запознати с неговото становище Кушнер смята, че един от начините за активизиране на политическата подкрепа за президента е чрез мощна атака срещу Китай заради неспособността му да спре разпространението на болестта в началото. "Колкото повече натяквате това на Китай, толкова по-малко може да се каже, че ние сме се чобилизирали бавно”, каза източник, близък до Белия дом.


Снимка: БГНЕС

От друга страна, министърът на финансите Стивън Мнучин, за когото се знае, че се застъпва за по-тесни икономически връзки с Пекин и не принадлежи към „ястребите” в обкръжението на Тръмп, заема по-принципна позиция по отношение на Китай, твърдят хора, запознати с възгледите му. Те предупреждават, че Мнучин продължава да не желае да се предприемат действия, които биха могли да навредят на първоначалната търговска сделка, която администрацията на Тръмп сключи с Китай миналата година.

Източници казаха пред CNN, че са положени съгласувани усилия за изолиране на търговските дискусии от настоящото политическо напрежение, за да не се навреди на свършената работа.

Все пак има причини, поради които Тръмп има смисъл да напада Китай. Проучване на Pew Research миналия месец показа, че две-трети от американците имат неблагоприятно мнение за Китай. Тези данни са подкрепени от вътрешно социологическо проучване, проведено от Републиканския национален комитет, което показва подобни отрицателни нагласи към Китай сред избирателите в няколко ключови щата.

В неделя Тръмп публично заяви, че вярва, че епидемията, която Китай се е опитал да прикрие е резултат от "грешка".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама