Акцент на деня: Където е текло, пак ще тече

17:30, 07 май 20 25 4135 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От половин година насам Перник живее като във виц. Жителите на града нагледно показаха, че неслучайно им се носи слава на едни от най-издръжливите българи. Оказва се, че перничани наистина носят на всичко - на воден режим, на отровен въздух, на аварии, на потоп.

Съвсем не на шега жителите на града се опитват да се измъкнат от омагьосания кръг на несгодите, докато те се сипят една след друга върху тях.

Само преди дни кметът обяви, че водният режим в града може да бъде отменен в края на юни и ето, че днес перничани бяха атакувани от ново бедствие - скъса се дига на шламохранилище на ТЕЦ "Република" и се наложи евакуацията на няколко блока от кв. "Калкас".

Властите успокояват, че течът вече е спрян и няма опасност за населението, но ключови булеварди в миньорския град бяха затворени заради опасност от заливане.

Снимка: БГНЕС

Кой е отговорен за аварията? Чие отговорност е било да се следят нивата на отпадъци в шламохранлището? Защо не са предприети мерки досега? Отговорите на тези въпроси ще търси Районната прокуратура в Перник.

Случаят вдигна на крак трима министри - Младен Маринов, Емил Караниколов, Емил Димитров и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.

Пред медиите екоминистърът коментира, че през последните години са отправяни 10-15 предписания свързани с хранилището и състоянието му. Всички са категорични, че ще има санкции за виновните на аварията.

За пореден път властите се втурват да спасяват Перник. За пореден път миньорският град пада жертва на колективната безотговорност на институциите. За пореден път говорим за щети, вместо за превенция. За последен път слагаме качулката, след като е минал дъждът. 

Където е текло, пак ще тече...и в Перник скоро водата ще се върне - не по улиците, a от чешмите. Въпросът е докога все така ще я караме...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама