България осъди Русия, че фалшифицира историята

13:50, 08 май 20 25 3229 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

"Макар и май 1945 г. да донесе край на Втората световна война, с това не дойде свобода за цяла Европа. Централната и източната части на континента останаха под управление на комунистически режими в продължение на почти 50 години. Балтийските държави бяха окупирани противозаконно и анексирани, а Съветският съюз сграбчи останалите народи в желязна хватка чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол."

Това се посочва в декларация, подписана от министрите на външните работи на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ по повод 75-ата годишнина от края на Втората световна война.

В документа се казва още, че в продължение на десетилетия мнозина европейци от централната и източната части на континента са жертвали живота си, устремени към свободата, докато милиони са били лишени от своите права и основни свободи, бподлагани на мъчения и насилствено разселване. "Обществата зад Желязната завеса отчаяно търсеха път към демокрацията и независимостта".

Снимка: БГНЕС

Външните министри заявяват, че бъдещето трябва да се основава на историческите факти и на справедливостта за жертвите на тоталитарните режими. Според тях изкривяването на историческите събития, които доведоха до Втората световна война и до разделянето на Европа като неин резултат, е тъжен опит да се подправи историята.

Полският премиер: Путин лъже, обвинявайки Полша за Втората световна война

"Ние бихме искали да припомним на всички членове на международната общност, че дълготрайни международна сигурност, стабилност и мир изискват искрено и неотклонно придържане към принципите на международното право и неговите норми, включително зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички държави. Като се поучихме от жестоките уроци на Втората световна война, ние призоваваме международната общност да се присъедини към нас като категорично отхвърли концепцията за сфери на влияние и като настоява за равенство на всички суверени държави.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама