Евродепутати от ЕНП: ЕС трябва да доказва полезността си постоянно, за да оцелее

11:32, 09 май 20 / Свят 25 1964 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Седемнайсет евродепутати от единайсет държави от най-голямото политическо семейство в ЕС – Европейската народна партия (ЕНП), излязоха с декларация за визията си за Европа по повод Деня на Европа 9 май.

Днешният празник, съвпадащ с една от най-острите и еднакво разпространени кризи в последните десетилетия, е момент да помислим за това накъде отива Европа. Европейският съюз не е крайна цел. Той трябва да доказва целта и полезността си постоянно, за да оцелее. Европейската интеграция се измерва според ползите и разходите, които носи. Както го направи по време на кризата с коронавируса, когато всички граждани и държави отправиха погледи към ЕС в търсене на помощ. Не трябва да се вглъбяваме в теоретични спорове за повече или по-малко Европа, а за това какво искат европейските граждани да прави ЕС, за да подобрява живота им“. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ и ЕНП Ева Майдел, която е сред авторите на декларацията.

Европейският парламент е единствената директно избрана институция на ЕС и за да бъде неговата дума още по-тежка, трябва да работим основно по законодателство, защото то има отражение върху живота на европейците. След време гражданите ще ни оценяват не по това, какви дебати сме имали в пленарна зала, а по това дали икономиките са се възстановили и дали стандартът на живот в Европа е по-висок отколкото преди кризата,“ допълни Ева Майдел, която е координатор на мрежата на млади евродепутати в ЕНП.

Снимка: Пресофис на Ева Майдел

В декларацията, озаглавена „Промяна на парадигмата за Европа“, се посочва, че днес европейците трябва да се борят за своята бъдеща роля в глобализирания свят. Европейският съюз все още е най-големият единен пазар и има своя собствена политическа тежест. Нашите ценности – свобода, върховенството на закона и демокрацията – все още са привлекателни, но моделът ни вече не е безспорен. Възникващите сили претендират за икономическо и политическо влияние, а конкретно Китай се конкурира със Запада в обещанията си за просперитет. В същото време сложните преговорни процеси за обединена Европа, липсата на фокус върху същественото, слабата връзка с волята на избирателите и не на последно място трудното променяне на европейското законодателство създадоха впечатление сред много граждани, че Европа се проваля. Всичко това подкопа легитимността на Европейския съюз и създаде екзистенциална заплаха за обединена Европа.

"Не става въпрос за повече или по-малко Европа, нито за старите идеи на федерална Европа или за конституционната завършеност на Европа, а по-скоро за това какво искат европейците да прави Европейския съюз в 21 век. Те се нуждаят от Европейски съюз, който да отстоява интересите им в свят на едностранно действащи суперсили, в който никоя европейска държава не може да се конкурира сама. Вместо да търсим вътрешно „създаване на все по-тесен съюз“, ни трябва проектно ориентиран съюз, който действа с поглед навън. Ето защо в Деня на Европа през 2020 г. насърчаваме да се концентрираме върху основните области на глобалната конкуренция, разграничаваме компетентностите по-ясно и даваме възможност на европейците да действат в световен мащаб", пишат още евродепутатите от ЕНП.

Според тях днешните кризи ни призовават да отворим нова глава в историята на обединена Европа. За разлика от Съединените американски щати, Европейският съюз не иска да направи един от многото - е pluribus unum - а да бъде „единен в многообразието“. Ако признаем предимствата от това многообразие, ако ги обединим на наднационално ниво и използваме икономии от мащаба, имаме всички шансове Европа, която понастоящем изостава в няколко отношения, да продължи да бъде най-желаният за живеене континент.

Документът е подписан от: Франсоа-Екзавие Белами (Група на ЕНП, Франция), Свен Симон (Група на ЕНП, Германия), Сара Скутедал (Група на ЕНП, Швеция), Изабел Бенхумея (Група на ЕНП, Испания), Том Бередсен (Група на ЕНП, Нидерландия), Лена Дюпонд (Група на ЕНП, Германия), Арба Кокалари (Група на ЕНП, Швеция), Стелиос Кумпоропулос (Група на ЕНП, Гърция), Йерун Ленарс (Група на ЕНП, Нидерландия), Ева Майдел (Група на ЕНП, България), Лидия Перейра (Група на ЕНП, Португалия), Карло Реслер (Група на ЕНП, Хърватия), Свен Шулце (Група на ЕНП, Германия), Томислав Сокол (Група на ЕНП, Хърватия), Барбара Талер (Група на ЕНП, Германия), Мария Уолш (Група на ЕНП, Ирландия), Томаш Жедовски (Група на ЕНП, Чехия).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама