За първи път: авиокомпании позволиха на стюардесите да не носят токчета

13:07, 10 май 20 / Любопитно 25 2985 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Най-големите японски авиокомпании All Nippon Airways (ANA) и Japan Airlines (JAL) отмениха правилото за дрескод, изискващо стюардесите да носят обувки на висок ток, предаде агенция ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Японските въздушни превозвачи само ще насърчават стюардесите си да носят обувки с по-висока подметка, подходящият модел на който служителите могат да изберат сами. В същото време маратонки, кецове и сандали ще останат забранени.

Снимка: CanStockPhoto

Промяна в политиката на авиокомпаниите е свързана с японското социално движение #KuToo, чиито членове се борят за освобождаване на жените от изискването да носят обувки на висок ток по време на работа. Името #KuToo означава на японски думи за обувки ("куцу") и агония ("куцу"), а също така се отнася до международното движение #MeToo срещу сексуално насилие.

Япония остава изключително консервативна страна по отношение на условията на труд. По-голямата част от местните компании изискват служителите им да идват на работа само в официални бизнес костюми и да се обръщат един към друг само по име. Вътрешните правила уреждат не само дължината на косата, но и ноктите на служителите, а работният ден може да продължи до късно през нощта.

Създават хуманитарен въздушен мост за спешни доставки по света

 


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама