Българи са заразени с коронавирус в германска кланица, властите у нас нямат данни

18:10, 10 май 20 25 3085 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Министерството на външните работи няма информация за заразени българи в кланица в град Косфелд в Западна Германия, тъй като законът за защита на личните данни в страната не позволява на властите да оповестяват нито имена, нито националност. Това съобщиха за БНР от консулската ни служба във Франкфурт и поясниха, че не е търсена и помощ. Германски медии съобщиха за ново огнище на зараза в Косфелд, според публикациите инфектирани са предимно българи, румънци и поляци.

В четвъртък 200 от служителите на кланицата Вестфлайш в Косфелд са тествани за коронавирус. 151 от тях имат позитивен резултат, а 13 са настанени в болница с умерени симптоми, останалите са в изолация. Кланицата е затворена до второ нареждане.

Здравният министър на провинцията Карл-Йозеф Лауман твърди, че заразените са предимно работници от България и Румъния, а като възможна причина за разпространението на вируса той посочи тесните квартири, в които спят по много хора.

В края на април беше открито друго огнище в месопреработвателен завод в южния щат Баден - Вюртенберг, където заразени бяха около 200 чуждестранни работници.

Снимка: CanstockPhoto

Между 17 и 20 хиляди работници във всички 35 кланици в провинция Северен Рейн-Вестфалия ще бъдат тествани за коронавирус.

Заради големия брой заразени в кланицата в Косфелд, провинцията стана първата, която задейства така наречения „спешен механизъм“ за забавяне на отхлабването на мерките до 18 май. Училищата и детските градини обаче ще бъдат отворени утре.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама