Бивш социален министър: Има основания за втора вълна от безработни

09:32, 11 май 20 25 2152 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Има основания за втора вълна от безработни", заяви бившият социален министър Иван Нейков пред Нова телевизия. Той е стигнал до заключението на база проведени разговори с работодатели в големи предприятия.

„Те казват, че, като спазват Кодекса на труда, предстои да направят т.нар. масово уволнение. Това е когато уволняваш повече от 10% от персонала. Решенията за такива уволнения бяха взети в средата на месец март”, поясни Нейков. 

В риск от загуба на доходи са около една четвърт от българите

Според него в страната съществува латентна безработица и няма данни колко са хората в неплатен отпуск. Нейков допълни, че поне 25-30 000 души са без доход. „В началото имаше по-голямо желание на работодателите към мярката 60/40, но много от тях, в диалог с работника, стигнаха до извода, че е по-добре служителят да бъде освободен, за да получава средства от бюрата по труда, отколкото да стои без доход”, каза бившият социален министър. 

Нейков коментира и идеята за мярка 60 към 0 на представител от Асоциацията на индустриалния капитал. „Това е все едно човекът е отишъл в бюрото по труда. В случая 60/40 изисква партньорство от работодателя. Когато не може да се дадат тези 40%, натискът ще бъде да се увеличи участието на държавата”, допълни той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама