Какво предлагат партиите за борба с кризата

12:30, 11 май 20 / Политика 25 2721 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Парламентарните групи внесоха своите предложения за мерки, които да важат след 13 май. Промените се правят в Закона за здравето, а през него и в други закони. Неделя вечерта беше последният срок за внасяне на текстове. Законът мина на първо четене на 8 май, с подкрепата на всички без БСП. Водещата правна комисия ще гласува всички предложения днес, а утре текстовете влизат в пленарната зала. Ето какво предлагат партиите.

От ГЕРБ настояват извънредната епидемична обстановка да се обявява с решение на Министерски съвет, не на здравния министър. Кирил Ананиев обаче да може да издава заповеди за противоепидемични мерки. Актовете да влизат в сила веднага щом се публикуват на сайта на МЗ. Глобите за нарушения на разпорежданията да останат и след извънредното положение. На задължителна карантина да подлежат контактни лица на заразени с коронавирус, както и чужденците, влезли в България. КЕВР да може да отложи определянето на цените на тока с 2 месеца. Финансовият министър да отпуска безлихвени заеми на общините.

БСП настояват една минимална заплата плюс осигуровките да се даде на работниците, които са в неплатен отпуск. Засегнатите от кризата фирми да имат време до края на годината да внесат осигуровките на служителите си. Да имаме право на 5 дни допълнителен платен отпуск, а един родител на 20 работни дни. Земеделските производители да получат 50 млн. лева безвъзмездна финансова помощ. Минималното дневно обезщетение за безработица да се увеличи от 9 на 17 лева. ДДС на храни и лекарства да стане 9%.

Снимка: БГНЕС

Според ВМРО здравният министър трябва да обявява извънредна епидемична обстановка, но за срок до 30 дни. Предлагат да не се налагат запори на сметките на общините до края на годината. Държавата да отпусне субсидия от 6000 евро за чартърни полети на български лицензирани превозвачи.

От НФСБ искат да има ваучери от 210 лева за 7-дневна почивка за всички социално осигурени работници, които да важат и за догодина. По 100 лева за всеки ученик за зелени училища, културни и спортни мероприятия. Чадърите и шезлонгите по морето да са намалени минимум с 50% или да са безплатни.

От ДПС предлагат да не се налагат запори на банкови сметки на общини за срок от 6 месеца след края на извънредното положение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама