Болниците и Covid-19: Място за лечение или огнище на заразата

15:20, 11 май 20 25 5870 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Броят на заразените с коронавирус медици у нас нараства с всеки изминал ден. Тази сутрин цифрата е 214, утре - не се знае.

Данните показват, че към днешна дата близо 11% от потвърдените случаи на заразени с Covid-19 у нас са медицински лица. Две от общо 91 от жертвите на болестта са медици.

Големите въпросителни след смъртта на двама лекари

Миналата седмица стана ясно, че в най-големия спешен център у нас - УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов", с коронавирус са заразени и хирурзи, които не би трябвало да имат досег с пациенти с Covid-19. Това означава, че потокът от пациенти и лекари се е смесил.

В неделя ново огнище на инфекцията от коронавирус бе открито в община Сатовча. Смята се, че заразата е тръгнала от жена, която преди да почине е била лекувана в столичната болница "Св. Иван Рилски", където през април бяха установени множество случаи на инфекция сред пациенти и медицински персонал.

Всичко това поражда въпроса превръщат ли се болниците у нас от място за лечение в огнища на заразата.

Снимка: CanstockPhoto

Ще кажете, че Covid-19 отне живота на много лекари по цял свят, защото именно те са на първата линия в борбата с новия вирус. И това е така, но случващото се у нас е по-скоро изключение, отколкото потвърждение на правилото.

В тежко засегнатите от коронавируса страни медиците се заразиха в началото на епидемията, когато случаите никнеха един след друг, а самите те не разполагаха с необходимите предпазни мерки.

У нас още в средата на април премиерът се похвали, че сме обезпечени откъм защитно облекло и лични предпазни мерки. Неведнъж министър-председателят обяви, че България е давана за пример за навременното въвеждане на ограничителни мерки и недопускането на масово заразяване на населението.

Снимка: CanstockPhoto

Ако всичко това е вярно, защо тогава ден след ден статистиката отчита нови и нови заразени медици?

Вариантите са три или няма достатъчно предпазни средства, или в болниците не се спазват правилата, или тези средства изобщо не предпазват от вируса. А, може би е по малко и от трите.

Данните от Логистично-координационния център за разпределението на защитните средства показаха, че в първия месец на извънредното положение болниците са работили при сериозен недостиг на защитни средства. Това явно е валидно и днес на места, защото ръководителят на болницата в Гоце Делчев призна, че не достигат защитни облекла, признава ръководителят й. На фона на това обаче страната ни вече изпраща предпазни материали на съседни страни.

Дори обаче медиците да са снабдени с такива средства, това не означава, че са защитени от вируса. Разследване на Bivol.bg твърди, че страната ни е закупила с европейски пари некачествени предпазни маски от Китай. Според данните в него референтна американска лаборатория дава на производителя най-ниската оценка за филтрация – максимум 34%, вместо очакваните 95%.

Снимка: CanstockPhoto

На фона на това се оказва, че въведените до момента мерки в болниците не са били достатъчни и едва сега отделните здравни заведения започват да затягат режима на работа и достъп. Не закъсняха ли тези действия и защо към тези "драконови мерки" се пристъпва в края на извънредното положение, остава въпрос без отговор.

Закъснелите мерки имат висока цена - здравният министър вече потвърди, че вече има недостиг на медицински персонал в няколко области в страната. То и по принцип няма кадри, а пък сега и малкото останали или хвърлят оставки, или рискуват всеки ден от лекари да се превърнат в пациенти.

Ананиев уверява, че се вземат мерки чрез пренасочване на лекари от други клиники и чрез търсенето на доброволци от други болници. Дали с това ще успеят да овладеят ситуацията предстои да разберем. Да не се окажем обаче накрая жертва не на Covid-19, a на неадекватни мерки в сферата на здравеопазването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама