Туристите ще влизат у нас само с декларация, на собствен риск

15:30, 11 май 20 25 3221 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Готови са указанията на Министерството на туризма за обектите по Черноморието. Идните дни предстои да бъдат съгласувани с бранша и представени, стана ясно от думите на министър Николина Ангелкова пред журналисти. Тя отново призова българите да почиват на родното море.

Плажовете отварят на 1 юни. 1 чадър и 2 шезлонга ще трябва да бъдат на 20 кв.м. Ще бъде разрешено да се ползват от двама души или от семейство. Задължително ще бъде разстоянието между туристите да бъде 2 метра и да има дезинфекция. Дотогава се очаква да бъде готово и мобилно приложение, през което да се информираме каква е заетостта на всеки плаж. „Цените на шезлонг и чадър със сигурност ще бъдат наполовина. Очакваме и много по- сериозни намаления“, коментира Ангелкова и уточни, че всички концесионери са се съгласили да свалят цените или да бъдат безплатни.

Летният сезон ще стартира с много неизвестни

За чуждестранните туристи: „Подготвили сме декларация за пътуване на собствен риск, която е обсъдена с бранша и съгласувана с МЗ. Всеки турист, който посети България трябва да декларира, че е здрав и не е носител на коронавирус“, обяви Николина Ангелкова и допълни, че ако все пак има заразен турист лечението ще се покрива от застраховката му.

Ако след 13 май пътуваме до Гърция например, след като се върнем сме задължени на 14 дни карантина. Очакват се указания какви мерки да съблюдава България за чужденците, които влизат в страната. Ще се набележат по- рискови държави на база на разпространението на коронавируса.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама