Социалните партньори договориха издаване на ваучери за туризъм в България

18:31, 11 май 20 25 3683 Шрифт:
Редактор:

Партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество  се договориха за издаване на ваучери на работниците и служителите за туризъм в България, съобщи пред bTV лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

"Съгласихме се с предложението на работодателите. Нещо, което може да модифицира както ваучерите за храна, които искахме да вървят към най-бедните", каза Димитров.

Безплатни чадъри и шезлонги това лято

Продължава извънредното заседание на Тристранния съвет, което се провежда онлайн. В дневния ред на социалните партньори са общо 65, предложени за обсъждане от работодателските и синдикалните организации, допълнителни антикризисни мерки, както и становищата на ресорните министерства по тях.

Сред предложенията са мярката 60 на 40 да се трансформира в 60 на нула, както и да се въведе нов вид платен отпуск - карантинен, който да се заплаща от Националния осигурителен институт.

Самоосигуряващите се, които са работодатели, тоест имат наети работници, да могат да се ползват от мярката 60 на 40. Повишаване на минималното обезщетение за безработица от 9 на 17 лева, което прави 60 на сто от минималната заплата са сред основните синдикални предложения, които се обсъждат.

Бизнесът отново настоява обезщетението за първите три дни от болничните да се изплаща от НОИ.

Безлихвени кредити към наетите, които са в неплатен отпуск и към самоосигуряващите се, които имат доказан спад на доходите си с 20 процента е друга идея на бизнеса, която Министерството на икономиката подкрепя по принцип.

Извънредна еднократна безвъзмездна помощ от хиляда лева за самонаети микропредприятия до девет заети, както и прекратяване на задължението за заплащане на такса битови отпадъци и данък сгради за затворени обекти за периода, за който те са прекратили дейността си, са сред останалите предложения на социалните партньори.

По-голямата част от предложенията на бизнеса и синдикатите обаче, социалното и финансовото министерство нямат становище.

Синдикалните и работодателските организации настояват да има втори пакет от социално-икономически мерки в кризата.

По предложение на Асоциацията на индустриалния капитал в България  социалните партньори ще обсъждат темата за злоупотреби с паричните обезщетения за безработица.

Според работодателската организация проблем са обезщетенията, които завръщащите се у нас хора след работа в чужбина получават за сметка на бюджета на Националния осигурителен институт. Често те са по-големи от евентуална заплата, която биха получавали в България, съобщава БНР.

Друго нейно искане, което се обсъжда на заседанието днес, е Фонд условия на труд да има подуправител не само от страна на синдикатите, но и от страна на работодателите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама