Кой и кога ще покрие щетите по автомобилите от разтопения битум?  

12:40, 13 май 20 / София 25 3495 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Преди два дни столичани изпаднаха в абсурдната ситуация да газят в битум с гумите на автомобилите си. Асфалтът по бул. „Дондуков“ буквално се разтече, а пешеходци и автомобили успяха да разнесат течността чак до Софийския университет. Същите проблеми възникнаха в „Хаджи Димитър“ и „Сухата река“.

Фирмата-изпълнител ще бъде санкционирана и ще трябва да поеме разходите за повторния ремонт. Все още обаче стоят отворени въпросите кой и кога ще изплати обезщетения на собствениците на повредените автомобили.

От Столична община коментираха пред TOPNOVINI.BG, че застрахователите са единствените, които могат да издадат протокол за щетите. След издаването му, документът ще бъде насочен към Столична община. Оттам общината ще ги препрати към фирмата-изпълнител.

Все още обаче не е ясно в кое звено в Столична община ще бъдат предавани протоколите. Общината към момента не разполага с информация в какъв срок ще бъдат овъзмездени пострадалите. Не е ясно и дали собствениците на автомобили без „Каско“ ще могат да си извадят документ за вредите.  

Защо се разтече битум по столични улици?

Представител на фирмата успокои хората, че след изминати 1-2 км битумът изсъхва на гумата и пада. Въпросната смес е положена през есента по пукнатините на асфалтовата настилка. Йорданка Фандъкова обясни, че това е технология, която от години се прилага в София – по този начин преди зимата се запечатва настилката, което предотвратява влизане на вода и разрушаване на асфалта.

Снимки: БГНЕС

Междувременно независима лаборатория ще изследва дали използваната битумна паста е отговаряла на изискванията. Тази вечер в 22 часа ще започне изминаване на улиците, които са били обработени с пясък, съобщи във Facebook Йорданка Фандъкова.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама