Първи сметки: Ваучерите за море струват на хазната 9 млн. лв.

15:30, 13 май 20 / Политика 25 3327 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Държавата ще отпусне ваучери за почивка на медицинските лица и полицаите, които са на първа линия в борбата срещу Covid-19 - за това се споразумяха от управляващата коалиция вчера.

Идеята претърпя промяна от първоначалния й вариант, когато от НФСБ предложиха всички осигурени през последната година българи да могат да получат от държавата 210 лв. за 7-дневен престой в някое от родните места за настаняване. Сега коалиционните партньори са се разбрали мярката да важи основно за медицински лица и полицаи, а като с приоритет да бъдат настанявани в държавните почивни бази.

За да ни разясни подробностите около новия вариант на предложението от TOPNOVINI се обърнахме към народния представител от НФСБ Христиан Митев, който е зам.-председател на правната комисия в парламента.

Снимка: БГНЕС

По думите му според предварителните разчети на партията за осигуряването на ваучерите ще са необходими около 9 млн. лв., но финалните разчети ще бъдат направени от Министерството на финансите.

На този етап коалиционните партньори нямат различни договорености по отношение на стойността на ваучерите т.е. те ще запазят първоначалните си параметри - 210 лв. за 7-дневен престой.

Ако тези цифри се запазят, това означава, че от възможността ще могат да се възползват 42 857 души.

С приоритет ще са местата за настаняване, които са държавна собственост. На въпрос дали е ясно колко са държавните почивни бази у нас и какъв е капацитет им Христиан Митев призна, че към този момент не разполага с подобни данни.

"Идеята е местата за настаняване, които са държавна собственост, да бъдат с приоритет пред останалите. Но независимо какъв е капацитетът им и колко са на брой, те ще обхванат част от служителите, но предполагам не всички. Затова част от тези ваучери ще могат да се използват и в обекти, които не са държавни. Това ще бъдат категоризирани или регистрирани места за настаняване", обясни той.

"Продължаваме да държим на това след използването на ваучерите, местата за настаняване да предоставят копия на регистрите за настанените туристи. По този начин да можем да проследим дали ваучерите са използвани от лицата, за които са предназначени", добави народният представител.

Митев посочи, че се предвижда и възможност за издаване и на електронни ваучери.

От НФСБ ще настояват ваучерите да важат за срок до края на 2021 г., за да могат всички лица да се възползват от тази възможност и по този начин да бъде подпомогнат и туристическият бранш.

Според Христиан Митев не би трябвало да възникне проблем при определянето на кръга от лица, които ще могат да се възползват от "купоните". "Знае се кои са болниците, в които са приемани болни с коронавирус. Знае се, че всички медици в Спешната помощ имат досег с потенциално заразени. Полицаите, които патрулират и които са на КПП-та също са ясна група, която ще бъде обхваната", коментира той.

По думите му може да се мисли и за вариант министрите на здравеопазването и на вътрешните работи да посочат конкретните служители.

"В следващите дни ще бъде уточнено в детайли как тази идея ще намери законодателно решение. Ние сме представили своите предложения, оттук нататък на ход са Министерството на туризма и Министерството на финансите...Нашето желание е през юни да започнат да бъдат издавани тези ваучери, за да може от юли, когато се очаква да започне туристическият сезон, те да могат да бъдат използвани. Надявам се в най-кратки срокове законопроектът да бъде внесен и приет, така че да ускорим максимално процеса", отбеляза Христиан Митев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама