Спасителните постове по родните плажове извън курортите може да бъдат разредени

16:21, 13 май 20 25 1855 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Публикуваните на портала за обществени консултации на правителството промени в Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, предвиждат намаляване на спасителните постове и медицинските пунктове на плажовете извън националните курорти, предава Дневник. Сегашните текстове са от 1996 година и според вицепремиера Мариана Николова, министъра на туризма Николина Ангелкова и здравния министър Кирил Ананиев се нуждаят от актуализация.

Предложено е извън националните курорти спасителните постове да са на ново разстояние един от друг, като вместо сегашните 100 м., те да бъдат разположени на разстояние от 150 м. по между им. Основен мотив за предложението е, че на тези плажове туристите са значително по-малко, а осигуряването на допълнителен брой спасители в момента представлява проблем заради малкото желаещи, предава Дневник.

Разреждането на постовете налага и разреждане на специализираното оборудване, което също ще допринесе за намаляването на разходите на концесионерите, наемателите и областните управители, които имат ангажимент за обезпечаване на задължителните дейности по неохраняемите морски плажове. С цел икономия се предлага и разреждането на медицинските и реанимационните пунктове по плажните ивици. Освен по-малко разходи за лекари ще се намалят и инвестициите в задължителни лекарства и медикаменти, които до сега често оставали неизползвани и бракувани.

Проектът на постановление за изменение и допълнение на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи от 1996 г. е публикувана на портала вчера - 12 май, като мнения се приемат не както обикновено в рамките на месец, а само за две седмици (до 26 май). Аргументът е, че наближава началото на новия летен сезон. Предвид ситуацията с коронавируса обаче към момента няма яснота кога ще започне той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама