Извънредна епидемиологична обстановка от утре

21:10, 13 май 20 / Политика 25 10735 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров
Кирил Ананиев
Кирил Ананиев

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

По време на извънредния брифинг, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, заяви че от 00:00ч. на 14 май влиза в сила новата епидемична обстановка.

Ананиев обяви, че са систематизирани четири нови заповеди, чиято основна цел е да обобщи цялата информация относно забранените и разрешените обществени и социални дейности в страната. По думите на министъра става ясно, че всички разрешени дейности към момента, ще продължават да бъдат разрешени и няма да има нови забрани, като евентуални нови рестрикции ще има, ако в продължение на седем дни, броят на заболелите за период от 24 часа надхвърля 100 човека. Той добави, че в случай на нови огнища на заболяването, ще бъдат предприети строги мерки за изолация на мястото, без значение дали става въпрос за квартал или цял град.

Министърът каза, че в една от новите заповеди е вписано, че е силно препоръчано служителите над 60 години да работят дистанционно, като в случай, че това не е възможно, работодателят трябва да направи график, при който служителите да се редуват на работа през седмица.

Относно детските градини, Ананиев обяви, че е съставен план. Обмисля се да се пусне анкета сред родителите за това, доколко са склонни да пуснат децата си на детска градина. Ще се въведе и алгоритъм за отваряне детските градини и ясли. Ще има изисквания както към родители и децата, така и към персонала. Ананиев и министър Вълчев са стигнали до решение, ако бъдат отворени детските градини, то групите да са с не повече от 10 деца.

Ананиев разкри, че в повечето държави предприемат срок от 1 месец, в който да влязат в сила нови мерки, като след изтичане на зададения срок, се прави анализ на ситуацията и се взима ново решение относно разрешенията и забраните в страната. Ананиев е категоричен, че е против премахването на 14-дневната карантина, тъй като човешкият организъм има нужда от време, в което да се изчисти от вируса.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама