Правителството отпуска над 16 милиона лева в подкрепа на сектор ”Рибарство и аквакултури”

12:34, 14 май 20 / Политика 25 2111 Шрифт:
Автор:

Подкрепа от над 16 млн. лева ще получи сектор "Рибарство и аквакултури“. Парите са част от общия бюджет на програмата за "Морско дело", съобщи на брифинг земеделският министър Десислава Танева, предаде репортер на TOPNOVINI.BG. 

По думите на Танева мерките са три. Право на подкрепа ще имат по мярка 1.9 за временно преустановяване на риболовната дейност. По мярка 2.6 подкрепа за сектора на аквакултурата за временно спиране или намаляване на производството.  Мярка 5.4 преработване на продуктите от риболов и аквакултури.

Максималната помощ е до 80 000 лева и по трите мерки, като помощта ще е за всички оператори, които са "на светло", легално са декларирали дейностите си и са по обективни показатели.

На разположение на гроздопроизводителите във винарската програма ще бъде мярка за бране на зелено в размер на 1 млн. лева. 303 лева на декар може да получи всеки производител на грозде, ако реши да се възползва от тази възможност.

"До 5 юни в Изпълнителната агенция по лозата и виното ще могат да се подават заявления и след това да се провежда процедурата. Целта на мярката е, ако прецени гроздопроизводителят, че ще има натиск на пазара да изкара по-малко количество, другото да го обере на зелено. Има срокове, в които това може да се случи и да получи 303 лева на декар", заяви министърът.

Подкрепа ще има и за черешопроизводителите и реализацията на продукцията им на пазара, като за тази цел е отпуснат 1 милион лева. Парите ще бъдат предоставяни на оператори, които изкупуват череши. Заплащането ще бъде в рамките на 50 лева на тон, ако завишат изкупуваните от тях количества с 30 %, спрямо 2019 година.

„България има много добре развит сектор – 10 000 хектара насаждения, 14 000 декара предстои да влязат в плододаване, секторът е растящ в последните години и произвежда повече, отколкото ние национално потребяваме“, каза още министър Танева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама