По-строг контрол: публичен регистър на отпадъците и видеонаблюдение на площадките

14:00, 14 май 20 25 1855 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за управление на отпадъците. Идеите са на ГЕРБ. Вече ще има публичен регистър на превозваните отпадъци от, за и през България. Площадките за отпадъци ще са с 24- часово видеонаблюдение. Всички, които извършват дейности с отпадъци, ще получат банкови гаранции.

ГЕРБ бори нерегламентираното изгаряне на отпадъци със законови промени

Предвижда се и мярка за борба със сивия сектор- да се премахне облагането с данък върху доходите от продажба или замяна на отпадъци. Мотивът за това е, че в последните 10 години събираемостта на данъка от 10% рязко намалява. Фирмите влизат в сивия сектор като отчитат отпадъци, за които няма данък.

Снимка: Pixabay

Мерките идват след разкриването на схемата за трафик на италиански боклук у нас. За отпадъците от Италия се заговори през декември миналата година. Тогава във влак бяха открити боклуци за 130 хил. евро. Българското екоминистерство отрече да води преговори с италианските си колеги за приемане на отпадъци. По- късно контейнери бяха открити на пристанищата във Варна и Бургас. Прокуратурата се зае със случая, а боклукът беше върнат обратно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама