САЩ удължават забраната на Huawei с година

16:33, 14 май 20 / Любопитно 25 2086 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Президентът на САЩ Доналд Тръмп удължи забраната, която подписа през юни 2019 г., на американските компании да правят бизнес с Huawei, предаде БГНЕС.

В първоначалната забрана не се посочва конкретно нито една компания, а само тези, които застрашават националната сигурност на САЩ. Действието обаче беше широко тълкувано като санкция срещу китайските производители на телекомуникационно оборудване Huawei и ZTE.

Google спира бизнес сътрудничеството с Huawei

Съгласно условията на законопроекта, на доставчиците е забранено да продават продукти на Huawei, на които пък е забранено да работят с американски технологични компании. Ройтерс съобщава, че забраната вече ще бъде в сила за още 12 месеца.

САЩ никога не са представяли доказателства в подкрепа на твърденията си, а Huawei упорито отрича всякакви обвинения за неправомерни действия.

Huawei обвини САЩ, че са започнали кибератаки срещу компанията

Правно оспорване срещу забраната се провали в съда по-рано тази година.

Забраната на САЩ представлява част от по-широка кампания срещу Huawei от правителството на САЩ през последните години.

„Huawei“ пуска първия си телефон без приложения на Google

Вашингтон одобри пакет за финансиране на въпросните компании, за да премахне китайското оборудване и да го замени с алтернативи от типа на Ericsson и Nokia.

Докато този процес завърши, Министерството на търговията на САЩ издаде няколко временни лиценза, за да позволи на компаниите да работят с Huawei за основна поддръжка, а други технологични фирми получиха разрешение да продават „нечувствителни стоки“ на базираната в Шънджън компания.

Нееднозначността на позицията на Вашингтон доведе до объркване, като някои фирми забраниха на инженерите си да си сътрудничат с Huawei в глобални фирми за определяне на стандартите на мрежите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама