Японец съди държавата за правото си да играе видеоигри

12:19, 15 май 20 / Любопитно 25 1970 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

17-годишен младеж от Кагава, Япония, на име Ватару, заедно с майка си и адвокат, започна дело срещу новата наредба за регулация на времето за играене на видеоигри, предаде БГНЕС.

Според новата наредба, децата трябва да намалят времето си за игра до един час на ден през седмица и до 90 минути по време на ваканциите. В наредбата е вписано и правило, при което на деца между 12 и 15 години не е разрешено да използват смартфони след 21:00 часа, като ограничението се увеличава до 22:00 часа за деца между 15 и 18 години. Макар правилата все още да не са в сила, Ватару изразил желание да оспори всички правила и да се бори за свободното играене на видеоигри.

"Колко дълго е разрешено на децата да играят игри или да използват смартфон, трябва да са правила, определени от всяко семейство, а не от правителството. Смятах, че е грешно, че административен орган се намесва в семейния живот", каза той.

Ватару настоява, че неговите собствени игрови навици не са били особено натрапчиви, но каза, че му се е случвало да бъде изритан от онлайн сървър, когато се опита да получи достъп до него след 22:00 поради местните правила.

Времевите ограничения в насоките "нямат научни доказателства", твърди той.

Те се основават на предпоставката, че играта е причина за неща като кръшкане и пристрастяване към игрите. Но може да е обратното – кръшкането може да бъде причинено от проблеми в училище, например, а за някои хора играта може да бъде единственото облекчение.“, добави Ватару.

Японският младеж не е сам в противопоставянето на насоките: близо 600 души подписаха петиция срещу правилата, представени през януари.

Мярката също привлече значителна обществена подкрепа и през март мина префектурното събрание, като се превърна в първите насоки на страната за достъпа на децата до игри и смартфони.

Адвокатът на Ватару Томоши Сака каза за АФП, че смята, че наредбата нарушава ангажимента на японската конституция да гарантира правото на самоопределение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама