Борисов: Ситуация с COVID-19 показва колко свързани и взаимно зависими сме

13:34, 15 май 20 / Политика 25 2140 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Пандемията от коронавируса е безпрецедентна и последиците са всеобхватни. Затова е необходимо да намерим най-резултатните и добри начини да подпомогнем нашите граждани и икономики, за да преодолеят кризата и да възстановим нормалния си живот във възможно най-голяма степен.Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на изказването си в срещата на върха на правителствените ръководители на страните от Централно-европейската инициатива (ЦЕИ), която се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Във фокуса на обсъжданията бяха здравните, икономическите и социалните последици от пандемията от COVID-19, както и възможните общи действия за възстановяване в държавите от региона на ЦЕИ.

Премиерът Борисов отбеляза пред своите колеги лидери, че националните мерки бяха първият отговор на заразата, но регионалното и глобалното сътрудничество са абсолютно необходими за успешното справяне с краткосрочните и дългосрочните ефекти от коронавируса.

„Централно-европейската инициатива като платформа за регионално сътрудничество с дълга традиция и оперативен капацитет може да даде ценен принос към нашите общи усилия в битката с COVID-19“, заяви българският министър-председател. Той изтъкна важността на съгласуваните действия, сътрудничеството и солидарността, които днес имат ключово значение. „Настоящата ситуация показва колко свързани и взаимно зависими сме, не само в ЕС, но и с партньорите извън него, особено от съседните райони“, подчерта премиерът Бойко Борисов по време на видеоконферентната среща.

Борисов бе категоричен, че с настъпването на вируса първостепенен приоритет за всички бе запазването на живота и здравето на хората, но в същото време активно се работеше по поддържането на потока от хора и стоки в рамките на необходимото и възможното. „Установяването на „зелените коридори“, гарантиращи трафика на основни стоки и оборудване в рамките на ЕС и съседните страни, бе от ключово значение“, каза премиерът. Той добави, че в духа на солидарността България оказа съдействие на своите партньори при осигуряване завръщането на техни граждани. А в няколко хуманитарни операции държавата ни подпомогна транзита и репатрирането както на граждани на ЕС, така и на граждани на Сърбия, Република Северна Македония, Черна гора.

„Благодарение на навременните и стриктни ограничителни мерки, България успя да ограничи разпространението на заразата. Сега, когато всички ние започваме да обсъждаме стратегии и планове за облекчаване на мерките, трябва да останем бдителни и да следим развитието на ситуацията“, обърна се Борисов към останалите лидери от ЦЕИ.

Членове на ЦЕИ са 17 държави: девет от ЕС (Италия, Унгария, Словения, Полша, Чехия, Словакия, България, Румъния, Хърватия), пет - от Западните Балкани (Черна гора, Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина) и три от Източна Европа, обект на Източното партньорство на ЕС (Молдова, Украйна, Беларус).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама