Стартира конкурсът за бъдещето на Централната баня в София

14:47, 15 май 20 / София 25 2173 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Днес стартира oтворената покана за концепция за северното и източното крило на Централната баня в София. Конкурсът се организира от общинското предприятие „Софпроект“. В другата част от банята се помещава Музея за история на София.

Идеята е да се възстанови основната функция на сградата - балнеолечението с минералната вода. Неправителствени организации, архитекти и общественици застанаха зад предложението. Доскоро Столичната община отстояваше тезата, че дебитът на минерална вода не е достатъчен да захранва СПА център. Според икономически анализ пък към подобна дейност няма да има голям инвеститорския интерес.

Снимка: БГНЕС

Право да участват в конкурса имат всички български и чуждестранни физически или юридически лица, както и обединения, които искат да представят аргументирана концепция за правилното и оптимално използване на двете крила на Банята.

Подборът на концепция за развитие на Банята ще се проведе в два етапа. Първият ще продължи до 26 юни, кандидатите трябва да подадат документи. Кандидатурите се разглеждат от експертна комисия в 15-членен състав, която ще избере три екипа за участие във втората фаза на конкурса. 

Снимка: БГНЕС

Във втория етап трите избрани екипа ще бъдат поканени да разработят задълбочено и в детайл своите концепции, бизнес план и модел и да представят предложенията си публично. Всеки от тези екипи ще получи възнаграждение в размер на 10 000 лева. На финала Столична община ще придобие разработените концепции и ще има право да избере една от тях за реализация, да комбинира елементи от отделните разработки, да покани един или няколко експерта от екипите за последващи действия по реализацията или да се договори с авторите за друго.

Бъдещето на неизползваната част от Централната минерална баня в София се дискутира от десетилетия. Надявам се с тази отворена покана да намерим добре аргументирано решение, което да е в интерес на гражданите на Столична община. Затова ще работим за максимална публичност и прозрачност при подбора на участниците, разработването на концепциите, оценките и аргументацията на журито. Резултатите от работата на екипите във втората фаза ще бъдат представени публично, за да съберем и колкото може повече обратна връзка за тях”, обясни Любо Георгиев, директор на “Софпроект” и ръководител на екипа на „Визия за София“. 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама