Хижарят на "Мазалат": Хората идват на планина, но не нощуват

16:48, 16 май 20 25 2360 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

След два месеца на изолация хората са доста нетърпеливи и искат да се разходят в планината. Това коментира Владимир Русев, който поддържа хижа „Мазалат“ - Централен Балкан, предаде БГНЕС.

„Хората идват на разходка обаче без да нощуват. От наша страна сме подготвени, сготвили сме по нещо. Поставили сме масички пред хижата на разстояние два метра и половина. След всяка група се дезинфекцира. Изпълняваме всички препоръки, защото всеки има някакъв страх заради коронавируса“, разказа хижарят.

По думите му туристите се опитват да спазват необходимата дистанция и всички други препоръки на здравните власти.

„Но не мога и да кажа, че ходят на дистанция от 2 метра един от друг. Хората избягват да се събират и общуват с други групи или седнали на друга маса“, допълни Русев.

Русев казва, че хижарският бизнес е също сред засегнатите заради липсата на посетители. Браншът обаче не смята да търси финансова подкрепа от държавата. По време на пандемията все пак се вижда нещо положително – свободно време на спокойствие да се направят някои ремонти.

Препоръката на Владимир е планинарите преди да се тръгнат към някоя хижа за нощувка, да се свържат и да направят резервация, защото може да се окаже, че няма достатъчно места. Като пример той посочва неговата хижа, която е с капацитет от 60 души. Заради изискванията на здравното министерство и оперативния щаб те ще пуснат да пренощуват не повече от 18 души.

„Гледаме във всяка стая с 10 места да спят не повече от 3-4 души“.

Друга препоръка към туристите да не забравят дезинфектантите и маските.

Поредното отхлабване на мерките в страната ще стане на 18 май с отварянето на моловете, фитнес и спортните зали. За момента остават затворени увеселителните, игралните зали. Предстои да се вземе решение и за детските градини и яслите.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама