Израелският парламент одобри състава на новото правителство

18:15, 17 май 20 / Свят 25 2558 Шрифт:
Редактор:

Парламентът на Израел одобри състава на 35-ото коалиционно правителство, сформирано след изборите на 2 март от премиера Бенямин Нетаняху, пише „Джерусалем Пост“, съобщава БГНЕС.

73 от 120 депутати гласуваха доверие в новия кабинет, след което Нетаняху и неговият коалиционен партньор Бени Ганц положиха клетва за премиер.

В съответствие с коалиционното споразумение на партиите Ликуд и Кахол-Лаван, Нетаняху ще заема поста министър-председател до средата на ноември 2021 г., след което тази позиция ще бъде прехвърлена на Ганц като част от ротацията.

Споразумението гласи, че и двамата политици полагат клетва за премиер едновременно и получават право на вето по особено важни въпроси.

Заседанието на Кнессет се провежда в съответствие с инструкциите на Министерството на здравеопазването, насочени към предотвратяване на разпространението на коронавируса. Депутатите в залата са разделени от празни столове, а лицата им са покрити с медицински маски.

Както TOPNOVINI.BG писа по-рано, Нетаняху обяви, че ще има 36 министерски портфейла, като с това ще стане най-голямото в историята на страната.

Гърция сключва туристически договори с България, Австрия, Израел и Кипър

Той изрази мнение, че е настъпил моментът за анексиране на палестинските територии в полза на еврейските селища на Западния бряг и долината на Йордания. "Това е вярно: тези територии са мястото, където еврейският народ се е появи и развил. Време е да разширим върху тях израелският суверенитет и да напишем друга славна глава в историята на ционизма", каза той.

Според Нетаняху новото израелско правителство ще продължи да се противопоставя на Иран и Международния наказателен съд в Хага.

 

Снимка: БГНЕС

В късния следобед израелският премиер беше поздравен и от българския си колега Бойко Борисов.  

"Заедно ще продължим усилията си за разширяването и задълбочаването на двустранното ни сътрудничество във всички области от взаимен интерес и ще работим за укрепването на мира и сигурността на международната сцена", пише Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама