COVID-19 влезе в най-големия бежански лагер в света

18:40, 17 май 20 / Свят 25 3278 Шрифт:
Редактор:

В бежански лагер с 800 хил. души в него, основно рохинджи, е потвърден първият случай на COVID-19. Ако властите в Бангладеш не получат помощ отвън, катастрофата е неизбежна, съобщава "Дойче веле".

От началото на пандемията неправителствени организации алармират, че разпространението на COVID-19 в бежанските лагери би довело до катастрофални последствия.

За да предотвратят подобен сценарий, още в началото на април властите в Бангладеш ограничиха влизането и излизането в бежанския лагер Кутупалонг. Това е най-големият лагер за бежанци в света - в него живеят над 800 хиляди души, основно представители на малцинството рохинджи, избягали от Мианмар.

СЗО: Няма доказателства за разпространение на COVID-19 чрез повърхности

Неправителствените организации на терен в последните седмици, доколкото е възможно, се подготвяха за момента, в който заразата ще достигне лагера. Медицински персонал беше обучен, бяха изградени и обособени изолационни отделения.

По данни на "Международен спасителен комитет" е предвидено създаването на 1700 изолирани легла, както и интензивни отделения, снабдени с 10 респиратора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама