YouTube измени критериите си за HD клиповете

11:09, 18 май 20 / Култура 25 858 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Популярният сайт за видео споделяне YouTube измени критериите си за HD съдържание, като вследствие на това наруши дългогодишна традиция. Клиповете с резолюция от 720p вече не се отбелязват като HD, така 1080p се превърна в долната граница на HD категорията, предаде Technews.

Традиционно, резолюциите 360p и 480p се наричат SD (Standard Definition, стандартна резолюция), а 720p и по-високи се обозначават като HD (High-Definition, висока резолюция). Високите резолюции се категоризират като Full HD, UHD, 4К и пр.

В продължение на много години 720p видеото се считаше за HD. И наистина, огромен брой потребители използват монитори и други устройства с екрани с резолюция 720p. Но изненадващо 720p вече не е HD в YouTube.

Сега, ако избирате ръчно резолюцията на YouTube видеото в браузъри като Safari, Chrome или Edge, ще забележите, че вариантът 720p не се обозначава с етикет HD. Подобно обозначение имат само видеоклиповете с резолюция 1080p и по-висока.

Не е ясно защо YouTube предприема подобен ход. Това, че видеоклиповете с резолюция 720p вече не се класифицират като HD, не означава, че тази резолюция постепенно ще отпадне. Тя ще остане, но вече няма да се нарича „висока разделителна способност”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама