„Олимпийски надежди“: Шампионката Ивет Горанова се цели във всички върхове в каратето

09:00, 21 май 20 / Спорт 25 4067 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

Красавицата Ивет Горанова крачи стремглаво към най-големите върхове в каратето. При дебюта си на световното тя завоюва първия медал от такъв форум в историята на родната федерация. Миналата година тя спечели и златен медал в категория до 55 килограма на дисциплината "кумите" в турнира по карате на Европейските игри в Беларус. В момента Ивет е и най-голямата ни надежда за олимпийска квота за Игрите в Токио.


Снимка: Facebook / Goranova Ivet

Пред TOPNOVINI.BG златното момиче на българското карате сподели, че случайно се е захванала с този спорт. „В началото на 2009 г. в училището, в което учех в Долна Митрополия, направиха група по карате. Преди това се занимавах с народни танци около 5-6 години. Нямах представа от бойни изкуства и реших да пробвам. С всяка изминала тренировка все повече започваше да ми харесва. Две години по-късно влязох в спортното училище в Плевен с профил карате“, разказа тя.

Обикновено Ивет тренира по два пъти на ден. В състезателен период постоянно е или на лагер, или на състезание. Когато е вкъщи, прекарва свободното си време или с приятели навън, или си почива сама на спокойствие. Най-често ежедневието ѝ започва със сутрешна тренировка, на обяд почива, следобед отново тренира и вечер излиза с приятели.


Снимка: Facebook / Goranova Ivet

Като най-труден момент в кариерата си досега Ивет определя спечелването на бронзовия медал от световното през 2018 г. „Защото всички повярваха в мен, че мога да спечеля квота за Токио и трябва да докажа, че този медал не е спечелен случайно“, посочи тя.

Според нея животът е едно голямо състезание, с което спортът ни учи как да се справяме с всички трудности дори когато нямаме желание да го правим. „Също така допринася за по-доброто здраве, учили ни на самодисциплина и укрепва приятелствата. Нещата, които отнема, също са много. Например нямаш много време за личен живот, за забавления с приятели, дори и за образование“, сподели родната шампионка. Най-важното нещо за нея в спорта е постоянството, както и многото тренировки, повторения, упоритост и най-вече голямо сърце.


Снимка: БГНЕС

На много спортисти се възхищавам, но искам да приличам само на себе си. Искам аз да стана пример и на мен да се възхищават“, посочи Ивет.

Заради пандемията от коронавирус в каратето е имало много отложени състезания. „Говори се, че може би няма да има състезания до края на годината. Всичко ще започне от януари 2021 г. и тогава ще се проведе и квалификационният турнир за Токио. Но няма точни дати все още“, обясни тя. „В този момент наистина е трудно да си поставиш цел, като си в неизвестност от предстоящото. Моята цел сега е световното първенство ноември месец, което се надявам да се състои и се готвя усилено за него“, разказа шампионката.

Целта на Ивет е да покори всички върхове. „След 10 години би било страхотно да съм с поне един медал от Олимпиада, както и световна и европейска шампионка“, категорична е тя.


Снимка: БГНЕС

Още от „Олимпийски надежди“:

„Олимпийски надежди“: Александра Фейгин - изгряващата звезда на фигурното пързаляне

„Олимпийски надежди“: Александра Начева – младата шампионка в тройния скок

„Олимпийски надежди“: Светла Згурова пише историята на българския модерен петобой

„Олимпийски надежди“: Щангистът Ангел Русев се цели във второ европейско злато

„Олимпийски надежди“: Йоана Илиева, от която рускини, италианки и американки се страхуват

„Олимпийски надежди“: Джудистът Ивайло Иванов и усещането да си на върха на стълбичката

„Олимпийски надежди“: Нургюл Салимова по стъпките на най-добрите шахматисти

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:00, 21 май 20

Браво!

2 Галя Велинска 15:20, 21 май 20

От такива млади хора има нужда България!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама