Защо „Шишман“ трябва да е пешеходен?

14:57, 18 май 20 / София 25 1405 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Отлагането на ремонта на емблематичната столична улица „Цар Иван Шишман“ е шанс за преосмисляне на проекта и функцията ѝ. Градските активисти от „Спаси София“ публикуваха днес направеното от тях транспортно проучване на улицата, което показва, че пешеходците там са 7 пъти повече от преминаващите автомобили.

Проучването е направено по същата методология, по която е било направено преброяване на движението през 2017 г. в рамките на изследването на публичните пространства към доклада на датския архитект Ян Геел.

Столичани с ново място за разходки – ул. „Съборна“ става пешеходна

„87% от преминаващите през улицата са пешеходци и само 12% са с автомобили. Средните съотношение за централните улици в града е 1:1, според изследването на Геел. Спрямо 2017 г., броят на пешеходците на ул. „Шишман“ е нараснал, докато преминаващите автомобили са се свили почти двойно, при това без никакви мерки от страна на общината за стимулиране на пешеходното движение или ограничаване на автомобилите. Тези данни показват, че преосмислянето на визията и функцията на тази важна улица е повече от наложително.“ – обясни Андрей Зографски от „Спаси София“.

Снимка: Спаси София 

От организацията споделят, че Столичната община възнамерява да налее няколко милиона в ремонта на ул. „Шишман“, без да има съществени подобрения в градската среда. Проектът предвижда запазване на тесните тротоари, които на много места са под законовия минимум от 1,5 м. Автомобилното движение и паркиране пък заемат почти цялото налично пространство, въпреки данните, които показват, че трябва да се случи точно обратното.

„Спаси София“ още през юни ще предложи ул. „Шишман“ да стане пешеходна по време на уикендите, а през юли и август и за по-продължителни периоди.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама