Започна се: Как промяната в ДДС отвори кутията на Пандора?

16:20, 18 май 20 25 1773 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът". С тези думи премиерът анонсира решението на кабинета да намали ДДС за заведенията за хранене от 20% на 9%. В опита си да помогне на едни от най-засегнатите от кризата с коронавируса Борисов наруши основно свое правило - никога да не посяга на размера на данъците.

Освен ресторанти и хотели, с по-ниско ДДС ще се ползват и книгите, включително електронните.

Министър-председателят е съвсем наясно, че решението е политически риск, но нито това, нито липсата на подкрепа от страна на финансовия министър успяха да го разубедят да поеме нещата в свои ръце и да отвори кутията на Пандора.

Идеята за диференцирана ставка на ДДС за различните продукти и услуги периодично излиза на дневен ред. В България ДДС се въвежда през 1994 г. със ставка в размер на 18%, а от 1999 г. данъкът за всички сектори в България е 20%, диференцирана ставка има единствено за хотелиерството, където тя е 9 на 100.

Снимка: CanstockPhoto

Очаквано, след като отвори вратата за намаляване на ДДС, други сектори също поискаха по-различна ставка. Фитнес центровете също настояват за 9% ДДС, според българските творци за дейностите в сферата на културата и изкуството също трябва да се прилага по-ниска ставка, за същото настояха и браншови организации от аграрния и преработвателния сектор. Очакваме към тях да се присъединят представители и на други сектори - всеки изтъквайки колко добър ефект ще има тази мярка за изсветляването на бранша и отстраняването на нелоялните практики.

Промяната в данъците не може да се прави на парче, без цялостна визия и изчисления за последствията, още повече че у нас постъпленията от ДДС формират 40% от приходите в бюджета.

Снимка: CanstockPhoto

Ето защо преди да се "протегне ръка" за спасяването на този или онзи бранш, трябва да е ясно защо тази стъпка се предприема. Няма как данъчната политика на една страна да се диктува от волята на улицата или от лозунгите на недоволните - тя е функция на цялостното финансово управление и затова е много опасно, когато популизмът измести реалните изчисления.

"Ако ще се отваря дебат за промяна на ДДС в посока на неговото намаление, това трябва да се случи за всички стоки и услуги, или за нито една от тях", посочиха от КНСБ. Според тях липсва логика да се намалява ДДС на крайната стока в заведенията и ресторантите на 9%, когато в същото време ДДС на междинните стоки остава 20 на сто.

Преди да се вземе решение за това кои сектори, стоки и услуги могат да се ползват с диференцирани ставки, е добре да сверим часовника си с останалите страни на Балканите и в ЕС.

Стандартната ставка на ДДС в ЕС варира от 17 до 27 %, като диференцираните ставки са от 4 до 15 %.

Автор: Мануела Алексова

По-ниският ДДС няма да се отрази на джоба на потребителите, прогнозират експерти, въпросът е дали ще доведе до по-голяма събираемост или ще донесе по-малко приходи в хазната. Откъде и как ще бъдат компенсирани - все още не се знае. Не е ясно също как ще се решава кой бранш повече заслужава да се възползва от тази мярка - фитнесите ли са приоритет или лекарствата, културата или храната, детските стоки или нещо друго...

Според гръцката митология, след като Пандора отворила кутията от Зевс и от нея излезли на свобода всички злини, на дъното й останала само Надеждата. Затова се смята, че Надеждата остава винаги жива, дори в най-тежките моменти. На нас ни остава надеждата маневрите в данъчната политика да се правят от финансисти, а не от популисти...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама