Над 10 хил. моряци по целия свят не могат да се приберат вкъщи

10:10, 19 май 20 25 790 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

България инициира глобална петиция в подкрепа на моряците по целия свят, които не могат да се приберат у дома заради наложените рестрикции, свързани с COVID-19. Онлайн инициативата е на капитан в далечно плаване Андриян Ефтимов, който е морски посланик на Република България в Международната морска организация, предаде БНТ.

Целта на петицията е да привлече вниманието на всички ангажирани институции към проблемите на моряците, които заради пандемията от COVID-19 няма как да напуснат корабите, защото екипажите не могат да бъдат сменени.

В такова положение се намират над 100 000 моряци по целия свят, като около 1000 от тях са българи. До момента петицията е подкрепена от около 4500 моряци от 10 държави.

Трябва да се изпълнят препоръките на Международната морска организация, която казва, че моряците трябва да бъдат обявени за ключови работници и да се осигурят коридори за тяхната смяна. Причините в момента да няма възможност моряците да слизат от корабите и да се извършва смяната им, са това, че има рестрикции в различните държави и недостатъчно полети, с които моряците да се придвижват“, обясни Ефтимов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама