Детските градини и ясли отварят от 22 май

11:03, 19 май 20 25 891 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Възстановяват работата на детските градини и ясни от 22 май. Това съобщиха министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет. 

"Това ще стане при ясни противоепидемични мерки. Кметовете трябва да създадат организация по откриването на яслите и градините и тяхното функциониране", обясни Ананиев.

Учители и помощен персонал в детски градини против отварянето им

"Отварянето на детските градини и ясли ще става при строг контрол. Температурата на всяко дете ще се мери на входа на учебното заведение с живачен термометър, защото е по-точен. Родители ще подпишат и декларация за съгласие", обясни още здравният министър.

Няма да се изиксва задължителната медицинска бележка, за да няма струпване пред лекарските кабинети.

"Посещението няма да е задължително, а това няма да е обвързано със социалните помощи", обясни министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че очакват предимно частните детски градини да отворят в петък. А общините да решат до 1 юни дали ще отварят детските градини.

Родители трябва да уведомяват персонала на детската градина за състоянието на детето им, както и ако те проявят симптоми на някакво заболяване.

"Призоваваме все пак родители, ако могат, да оставят децата си вкъщи. Пандемията не е отминала. Голям процент от родителите заявиха, че са съгласни да пуснат децата си, но много от тях и се колебаят", допълни още министърът на образованието.

Той сподели, че се очаква децата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че те могат да бдат между 12 и 18. Ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва реорганизация.

"По-голямата част от времето, ако не вали, децата ще прекарват навън. Там е по-безопасно. Не може да се осигури дистанция в групите. Ще се осигури такава между групите и учителите, но не и в самата група. Учителите ще имат маски и шлемове", обясни още Вълчев.

Всяка седмица ще се провежда проучване за това, колко деца ще посещават детските градини, за да се създадат необходимите условия. Предвижда се и целево тестване на персонала, който според министрите, вероятно ще бъде по-засегнат от заразяване.

Ако се установи случай на заразено дете в дадена група, то тя ще бъде поставена под карантина. В зависимост от контактите на детето, може да бъде поставена под карантина и цялата детска градина. При това условие, за периода от 14 дни няма да се приемат нови деца, ще се излседват и тези, които са били в контакт с детето.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Иван Станев 12:39, 19 май 20

Време беше, работещите родители нямат опция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама