ЕК отпуска нови 122 млн. евро за научни изследвания в борбата срещу COVID-19

16:05, 19 май 20 25 1012 Шрифт:
Редактор:

Европейската комисия обяви, че мобилизира допълнителни 122 милиона евро по линия на програмата си за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

Те ще бъдат инвестирани в подкрепа на спешно необходимите научни изследвания във връзка с коронавируса.

Новата покана за изразяване на интерес е част от финансовия ангажимент на Комисията в размер на 1,4 милиарда евро за финансиране на инициативата „Глобални действия срещу коронавируса“, стартирана от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен на 4 май 2020 г.

Урсула фон дер Лайен: Сега повече от всякога ни е необходима солидарност

„Трябва да проучим технологичните решения, за да произвеждаме медицинско оборудване и консумативи по-бързо, да следим и предотвратяваме разпространението на заболяването и да подобряваме грижите за пациентите“, заяви Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, съобщава bTV.

Проектите, финансирани по тази покана, следва да са насочени към преориентиране на производствата с цел бързо производство на жизненоважни медицински материали и оборудване, необходими за изпитване, лечение и превенция, както и към разработване на медицински технологии и цифрови инструменти за подобряване на откриването, наблюдението и грижите за пациентите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама